Matematik

matematik - Hjælp!

24. august 2010 af Jensen11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej, er gået i seriøs stå med den her opgave, håber nogen kan finde ud af den

Bestem ved hjælp af toppunktsformlen koordinaterne til parablernes toppunkt og angiv skæringspunkter med koordinatakserne.

f1 (x) = 2x2 - 2x + 1

f3 (x) = -x2 + 4

f5 (x) = 2x2 + 4x + 2

Takker for hjælpen på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2010 af Isomorphician

Toppunktsformlen: ((-b/2a); (-d/4a))

(den står sikkert også i din bog)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2010 af gigas (Slettet)

Dine funktioner er på formen:
f(x) = ax2+bx+c

Benyt følgende formel til dine toppunkter:
(x,y) = (-b/(2a) ; -d/(4a)) hvor diskriminanten d = b2-4ac

Y-koordinaten til skæringspunktet med y-aksen fås ved at udregne f(0).

X-koordinaten til skæringspunktet med x-aksen fås ved at løse f(x) = 0 mht. x


Svar #3
24. august 2010 af Jensen11 (Slettet)

har ingen bog på mig lige nu. er der nogen der kan lave den, så jeg kan se hvordan man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2010 af ramme2 (Slettet)

f1(x) = 2x2 -2x +1       a= 2  og  b=-2   og c=1     fordi   f(x) = ax2 +bx + c


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2010 af neonemo (Slettet)

Allerførst skal du have styr på, hvad der er "a" og "b" og "c" i dine tre forskrifter. De er alle tre af typen ax²+bx+c=y. Her er altså et lighedstegn og:

Den ene side: Tre "led" adskilt af plusser/additionstegn. Leddene består af x som bliver ganget med nogle konstanter a,b,c (dvs "konstante" tal som gælder for hele parablen, modsat y og x som kun hører til enkelte punkter og "varieres" afhængig af, hvor du er henne på parablen). X bliver så opløftet i faldende potens, fra x² over x¹ (er det samme som x) til x° (er det samme som 1)! Der kunne derfor stå ax²+bx¹+cx°=y)

Den anden side: y


Når værdierne for "a","b" og "c" er identificeret og skrevet op, kan du sætte værdierne ind i nogle formler og voila.

Her vil jeg kort gennemgå den første parabel y=2*x²-2*x+1.

Første opgave er at finde toppunktet. Vi skal altså både have fat i x-koordinaten og y-koordinaten. Ellers ville vi jo heller ikke have fundet et punkt :-D.

Det er der heldigvis en smart formel til. Den er endda bevist i bogen :)

Toppunktsformlen (vær ven med dig selv og lær den udenad): x,y= -b/2a,-d/4a
Her er -b/2a = x-koordinaten til punktet, og den anden del med -d/4a, eller "minus'diskriminanten' divideret med (4gange a)", er y-koordinaten til punktet.

Lad os sige du har fundet a,b og c i forskriften y=2*x²-2*x+1. (Sådan her: Andengradsleddet (x²) bliver jo ganget med 2, og her står a'et, ved vi, så a=2. Det næste leds x bliver ganget med minus2, så b=(-2). Det sidste led er i dette tilfælde 1, så c=1. )

Når du indsætter det i formlen for x-koordinaten får du et lille regnestykke, som du så regner ud. Det er gjort her nedenfor:

-(-2)/(2*2)= 2/4 = 0.5

Så x-koordinaten er 0.5

Sådan fortsætter du med y-koordinaten og fortsætter med de to andre forskrifter. Det er altså fem andre små regnestykker at lave.

Koordinatakserne er x-aksen og y-aksen.. Lad det nedenfor blive klart hvordan man finder disse punkter på den første parabel.

Okay, hvad ville være smart at gøre for at finde det punkt, hvor parablen skærer y-aksen? Jo, først skal det indses at x-koordinaten til dette punkt må være NUL. Det kan du let se hvis du tegner det. Vi er i NUL på x-aksen. Vi kan derfor indsætte 0 i forskriften 2x²-2x+1 og løse stykket.

Der står nu 2*0²-2*0+1.

Det ses at både "andengradsleddet" (som er 2x²) og "førstegradsleddet" (som er -2x) giver nul.

Altså står vi nu med y=0-0+1. Altså y=1. (hvis du bliver forvirret over, hvordan 2*0²-2*0+1 pludselig blev til 0-0+1 kan grundlæggende regneregler findes i Mat C bogen) y-koordinaten er 1 og x var 0, så Sættet er (x,y)=(0,1)

Dér hvor parablen skærer x-aksen, er dér hvor y er NUL. Også dette ses hurtigt på en tegning.

Derfor skriver vi bare NUL hvor vi ellers havde skrevet y, i forskriften y=2x²-2x+1.

Så får vi 0=2x²-2x+1. Dette er en andengradsligning. Sådan en kan du garanteret finde en god guide til løsning af, for jeg smutter nu :-)

Håber det var til hjælp..


Skriv et svar til: matematik - Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.