Matematik

Ligning med e^x

27. august 2010 af ShaneM (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey derude :)

Sidder og prøver mig frem med denne ligning:

7*e^x=52

Det jeg er kommet frem til er:
7*e^x=52 >> e^x=52/7

Så er det vist meningen, at jeg skal tage logaritmen på begge sider?

Altså
ln (e^x)=ln (52/7)

På min lommeregner (TI-30) kan jeg ikke indsætte e^x, så hvordan kommer jeg frem til resultatet??
og med i dette spørgsmål, kunne jeg også tænke mig at vide forskellen på log og ln
- altså logaritme og naturlig logaritme


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. august 2010 af mathon

   
        ln(ex) = ln (52/7)

         x = ln(52/7)                                                         ln(ex) = x·ln(e) = x·1 = x


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. august 2010 af gigas (Slettet)

Hej,

1)
Når du tager ln på begge sider her:
ln (e^x)=ln (52/7)
Så får du:
x * ln(e) = ln (52/7) og ln(e) = 1. Så du får:
x = ln (52/7).

2)
Ln (den naturlige logaritme) er logaritmen med e ≈ 2,71828183... som grundtallet. Det er bare en anden skrivemåde for loge = ln.
Log (ti-talslogaritmen) er logaritmen med 10 som grundtal. Egentligt burde man skrive log10. Men da 10 benyttes som grundtal oftest nøjes man med at skrive log. Ved brug af andre grundtal angives grundtallet med sænket skrift til log. For logaritmen til grundtallet a skrives loga.

Håber det kan hjælpe :)
 


Svar #3
27. august 2010 af ShaneM (Slettet)

Tusinde tak for svarene :)
Det hjalp meget, lige at kende til ln :)
Jeg får nu:

7*e^x=52
e^x=52/7
ln(e^x)=ln(52/7)
x*ln(e)=ln(52/7)
x=ln(52/7)/ln(e)=2,005/1=2,005

Det burde vist være det rigtige svar så :D !
God dag :)


Skriv et svar til: Ligning med e^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.