Matematik

lidt hjælp til matematik..

28. marts 2005 af Alima (Slettet)
Goddag...
Jeg får oplyst at i 2001 blev der indført 9,3 liter ren alkohol pr. person.
og i 1987 var tallet 22 liter..

Jeg skal så beregne det gennemsnitlige årlige procentvise fald i indførslen af ren alkohol pr. person i perioden 1987-2001..

håber at der er nogen som kan hjælpe med dette..

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2005 af allan_sim

Du skal have fat i kapitalfremskrivningsformlen:

K=Ko*(1+r)^n

hvor K er slut"kapitalen", Ko er start"kapitalen", n er antal terminer (år i dit tilfælde) og r er renten (procenten).

Prøv at indsætte de kendte tal og isolere r.

Svar #2
28. marts 2005 af Alima (Slettet)

jeg har så indsat de kendte tal:

22liter=11liter*(1+r)^14, og har isoleret r og har fået r ~ 0.05

er det så 5%

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2005 af allan_sim

#2. Hvor får du de 11 liter fra? Ifølge opgaven er det 9,3 liter.

Desuden slutter du med 9,3 liter, så du skal bytte om på 9,3 og 22 i formlen. Du får så en negativ rente svarende til en negativ stigning. Det er det samme som et fald.

Men du har isoleret rigtigt med de tal, du har indsat :-)

Svar #4
28. marts 2005 af Alima (Slettet)

ja det er bare mig der lige sov der...

jeg får så:

9,3liter=22liter(1+r)^14

jeg får så r = -6%..

er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2005 af allan_sim

#4. Ja, -5,96% dvs. et fald på 5,96%.

Skriv et svar til: lidt hjælp til matematik..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.