Matematik

Hvornår vil de være lige???

05. september 2010 af sarah0 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen kan hjælpe mig?

Hvornår vil de to stater have lige mange indbyggere, hvis væksten efter 2000 fortsætter som den var i 1990-2000?

stat 1. i 2000 = 18,98 mio. indb. (Årlig vækstrate i periode 1990-2000 er 0,54%)

stat 2. i 2000 = 15,98 mio. ind. (Årlig vækstrate i periode 1990-2000 er 2,13%)


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

18.98*1.0054n = 15.98*1.0213n, løs den ligning


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2010 af Vad25 (Slettet)

x


Svar #3
05. september 2010 af sarah0 (Slettet)

jeg ved ikke hvordan man isolerer n.


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

1.0054n/1.0213n = (1.0054/1.0213)n. Her kan du først forkorte. Du kan også dele med 15.98 på begge sider. Prøv det først og lad os se, hvad du får. Du kan så løse den med brug af logaritmer eller grafisk, Jeg ville vælge det sidste.


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. september 2010 af Fourier (Slettet)

 18,98 * 1,0054^x = 15,98 * 1,0213^x, og da x > 0 gælder der oplagt følgende

log(18,98*1,0054^x) = log(18,98) + xlog(1,0054) = log(15,98) + xlog(1,0213), hvilket er ækvivalent med

log(18,98) - log(15,98) = x(log(1,0213)-log(1,0054)).

x= log(18,98/15,98) / log(1,0213/1,0054) = næsten 11 år. På dette tidspunkt vil der være en befolkning på lidt over 20 millioner i hver enkelt stat.


Svar #6
05. september 2010 af sarah0 (Slettet)

mange tak til jer :-)


Skriv et svar til: Hvornår vil de være lige???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.