Matematik

Inverse og sammensatte funktioner - opgave på klassen.

06. september 2010 af MogensE (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Bestem regneforskrifter for f-¹ og g-¹ med definitionsmængder, når

f(x)=3x+7 , x ∈ R

g(x)=-2x+1 ,  -3 ≤ x ≤ 4

Jeg er helt blank, hvordan skal jeg starte?


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. september 2010 af Isomorphician

y = 3x + 7        .......... y udtrykt ved x

Du skal nu finde x udtrykt ved y i stedet for (isoler x i stedet for y).

Om inverse funktioner gælder at: Vm(f) = Dm(f-1)


Svar #2
06. september 2010 af MogensE (Slettet)

Okay, så det vil ca. komme til at se sådan her ud???

7-y=3x
(7-y)/(3)=x

2,33-0,33x=x-f-¹(y)

men hvad betyder x ∈ R?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. september 2010 af Isomorphician

y = 3x + 7 <=>

y - 7 = 3x <=>

(1/3)y - 7/3 = x

---

x ∈ R  =  "x tilhører mængden R (de reelle tal)"


Svar #4
06. september 2010 af MogensE (Slettet)

 Hvad så med g(x), er det bare samme fremgangsmåde?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. september 2010 af Isomorphician

Ja, dog er der en begrænsning på den inverse funktions definitionsmængde, som du skal finde.


Svar #6
06. september 2010 af MogensE (Slettet)

 Ja, tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Inverse og sammensatte funktioner - opgave på klassen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.