Fysik

Beregning af gaskonstanten ved hjælp af hældning. :(

07. september 2010 af Malena11 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg har nu siddet og prøvet at lave den, men det har ikke rigtig lykkedes mig.

Jeg skal beregne gaskonstanten R ved hjælp af liniens hældning.

Idealgasligningen: P*V = n*R*T

Vi har lavet nogle forsøg, hvor vi skulle se sammenhænget mellem Tryk og Volumen.

P^-1(V) =  0,0008*V + 0,0026
R² = 0,9929
 

Altså, jeg mener selv at jeg kan finde gaskonstanten uden brug af liniens hældning.

Jeg har nemlig følgende værdier:

V = 0,00909 L (Beregnet ved at sætte trykket til 1 atm og derved finde startvolumen, ved hjælp af forskriften)
P = 1 atm = 101,325 kPa
n = 0,000379 mol
T = 293 K

R = (P*V)/(n*T)
R=(101,325*0,00909)/(0,000379*293)
R=8,29418

Ville det blive accepteret, hvis det er regnet ud sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2010 af Bankier (Slettet)

Du skal nok smide en enhed på gaskonstanten før det vil blive accepteret.

Der er og vil aldrig være noget galt i ligningsløsning, men din lærer vil nok have, at du skal vha linien, da du her tager højde for flere målepunkter og du kan her finde en hældningskoefficient svarende til gaskonstanten.

Selve vidensprocessen vil være mere korrekt med liniens hældning end at bruge et punkt, som kunne være forkert, men din værdi ser acceptabel ud.


Svar #2
07. september 2010 af Malena11 (Slettet)

Aha okay, havde lige glemt at skrive enheden på hehe :)

Men mange tak for hjælpen.

& nu vil jeg forstyrre igen ved at spørge dig om, hvordan jeg skal finde R ved hjælp af hældningen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2010 af kieslich (Slettet)

P*V = n*R*T   <=>   P-1(V) = 1/(n*R*T)*V   sammenlign med den rette linie du har fundet så ses at:

0,0008 = 1/(n*R*T)     <=>      R = 1/(0,0008*n*T)   udregn og du finder R

Du bør nok have flere decimaler på din hældning.  Husk at hældningen har en enhed.


Svar #4
08. september 2010 af Malena11 (Slettet)

okay, jeg forstår det godt nu (:

mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Beregning af gaskonstanten ved hjælp af hældning. :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.