Matematik

integration

09. september 2010 af missunknow (Slettet)

Hej.

er der nogen som kan hjælpe mig med at integrere en funktion:

ln(2x-6)-(1/3)x


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2010 af mathon

     ∫(ln(2x-6)-(1/3)xdx = ∫ln(2x-6)dx - ∫(1/3)xdx

    ∫ln(2x-6)dx   beregnes ved hjælp af substitutionen
        u = 2x-6  og dermed dx = (1/2)du
 


Svar #2
09. september 2010 af missunknow (Slettet)

jeg kan desværre ikke finde ud af substitution :S



Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2010 af NejTilSvampe

  substitution betyder bare "sæt noget ind i stedet for noget andet"..

hvis du kalder en eller anden funktion u af x

u = 2x-6

så kan du finde u' ved du/dx

du/dx = 2 og så kan du isolere du         Bemærk! Dette er et grovt misbrug af notationen dy/dx!! Men sådan er metoden.

dx = ½ du

det "substituerer" du i dit integrale:

∫ ln(2x-6) dx = ∫ ½ ln(u) du = ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2010 af mathon

efter substitution

     ∫ln(2x-6)dx = (1/2)·∫ ln(u)du = (1/2)(u·ln(u) - u) = (1/2)·((2x-6)·ln(2x-6) - (2x-6)) = (x-3)·ln(2x-6) - x + 3

    ∫(1/3)xdx = (1/6)·x2


Svar #5
09. september 2010 af missunknow (Slettet)

Hmmm...? /:

jeg forstår det altså ikke..


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2010 af mathon

                            ∫(ln(2x-6) - (1/3)xdx = (x-3)·ln(2x-6) - (1/6)·x2 - x + 3 + k

...........

under anvendelse
af 
∫ ln(x) dx = x·ln(x) - x + k

                        


Skriv et svar til: integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.