Fysik

Beregning af opdrift på skib

10. september 2010 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Et skib har form som en kasse uden låg og vejer 20.000 ton. Skibet er 120 m langt og  m bredt.

a. Hvor stor er vandets opdrift på skibet?

b. hvilken dybgang har skibet i ferskvand med densiteten 1000 kg/m^3 og i saltvand med densiteten 1026 kg/m^3

Nogle der har forslag til hvordan den kan løses?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2010 af peter lind

a) Opdriften skal netop ophæve tyngdekraften på skibet, så det ikke synker eller det  hæver sig i vandet altså opdriften er tyngdekraften på skibet.

b)  og c) Brug Arkimedes lov. Opdriften er lig med tyngdekraften på det vand, den fortrænger.


Svar #2
10. september 2010 af slapdack (Slettet)

 så opdriften er: 20000000 kg *9,82 = 1964000000 N ?

b og c) Jeg kan ikke se hvordan jeg kan bruge det til at finde skibets dybgang?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2010 af peter lind

Du har længden og bredden af skibet. længde*bredde*højde(=dybgang) er så den mængde vand skibet fortrænger.


Svar #4
10. september 2010 af slapdack (Slettet)

 så : 20000000/10000 kg/m^3 

= 20.000

dybgang = 14m *120*x = 20.000

x= 11,9 m 

Er dette korrekt?

Og hvis det er, gælder dette så ved alt. Hvis man f.eks har en anden genstand, som man beregner på en anden måde, som f.eks et rigtigt skib, vil man så også bare kunne udregne dybgangen hvis man kender hvor mange kubikmeter vand der bliver fortrængt? Ville dette tal ALTID være dybgang? Jeg mener, hvordan kan man vide at træet synker lige dertil? Fordi at træet "ersatter" det vand og derfor er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2010 af peter lind

Du formulere det forkert Du skal bruge at mængden af vand som skibet fortrænger er længde*bredde*dybgang*massefylde = skibets vægt.

Til det andet spørgsmål: Ja det er korrekt. I et virkeligt skib bliver problemet dog større fordi det ikke har form som en kasse.


Svar #6
11. september 2010 af slapdack (Slettet)

 Okay altså. Et skibs på 20.000 ton vejer 20.000.000 kilogram. For at finde ud af hvad det er i kubikmeter deler jeg det med 1000, da det er kg pr. m^3 vand.

Da får jeg at rumfanget af dybgangen er 20.000 m^3. Dette er så mit facit, hvorefter jeg løser ligningen:

120 m *14m * x = 20.000 m^3

x = 11,9. Bedre forklaring?


Skriv et svar til: Beregning af opdrift på skib

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.