Kemi

MgCl2*6H2O (s) ???? Kemi A

10. september 2010 af malou190 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der ønskes fremstillet 30,0 mL af en opløsning, hvori den akuelle koncentration af Mg+ skal være 0,100 M

a) Beregn massen af den mængde MgCl2*6H2O, der skal anvendes.

Til halvdelen af den fremstillede opløsning tilsættes NaOH(s) i små mængder, indtil der udfældes Mg(OH)2 (s). 
b) Beregn pH for opløsningen på det tidspunkt hvor udfældningen af magnesiumhydroxid starter.


Til de resterende 15,0 mL MgClopløsningen sættes 60,0 mL 1,50 M ammoniakvand. 
c) Vis, at der vil udfældes Mg(OH)2 (s)
d) Vis, at der ikke vil udfældes Mg(OH)2 (s), hvis der til opløsningen yderligere er tilsat 25,0 mL 8,00 M NH4Cl.

Jeg aner seriøst ikke hvordan og hvorledes jeg skal gribe opgaven an. Er der en der vil hjælpe mig igang med opgaverne? Bare evt. hint til de enkelte opgave hvad jeg kan gøre?


Svar #1
11. september 2010 af malou190 (Slettet)

 HJÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆLP :(((


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. september 2010 af mathon

a)

     Mg2+ :

                n = V·c = (0,030 L)·(0,100 mol/L) = 0,0030 mol

                M(MgCl2*6H2O) = (95,23 + 6·18,02) g/mol = 203,35 g/mol

                m = n·M = (0,0030 mol)·(203,35 g/mol) = 0,61005 g = 610,05 mg


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. september 2010 af mathon

b)

     OH- :
                  Mg(OH)2 (s)   <--->   Mg2+ (aq)  +  2OH- (aq)

            ion-produktet giver

                  [Mg2+] · [OH- ]2  = Kop    
            hvoraf

                  [OH- ] = (Kop / [Mg2+])½ = ((5·10-12 M3) / (0,100 M))½ = 7,0711·10-6 M

                  pOH = -log(7,0711·10-6) = 5,15

            ved 25ºC

                  pH = 14 - pOH = 14 - 5,15 = 8,85


 

     


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. september 2010 af mathon

c)

      bundfaldsbetingelser:
      grænsen for udfældelse af Mg(OH)2 (s) er
      OH--koncentrationen 7,0711·10-6 M

             1)    [OH- ] > 7,0711·10-6 M ⇔ udfældelse af Mg(OH)2 (s)

             2)   [OH- ] ≤ 7,0711·10-6 M ⇔ ingen udfældelse af Mg(OH)2 (s)

      pOH i 1,50 M ammoniakvand beregnes
      af

         pOH = ½(pKb - log(cb)) = ½·(4,75 - log(1,5)) = 2,29

         [OH- ] = 10-pOH = 10-2,29 = 5,16·10-3 M

         60,0 mL 1,50 M ammoniakvand
         indeholder
         
            nb = (0,060 L)·(5,16·10-3 mol/L) = 3,01·10-4 mol

         som befinder sig i fællesvolumenet (15 + 60) mL = 0,075 L

         blandingens
           [OH- ] = (3,01·10-4 mol)/(0,075 L) = 4,132·10-3 M som opfylder bundfaldsbetingelse 1)
           hvorfor der udfældes Mg(OH)2 (s)
 

     25,0 mL 8,00 M NH4Cl
     indeholder

           ns = (0,025 L)·(8,00 mol/L) = 0,200 mol NH4+
     
         

  dobbeltblandingen er en buffer:

          pOH = pKb + log(ns/nb) = 4,75 + log(0,2 / (3,01·10-4)) = 7,57

          [OH- ] = 10-pOH = 10-7,57 = 2,68·10-8 M som opfylder bundfaldsbetingelse 2)
          hvorfor der ikke udfældes Mg(OH)2 (s)
 


 


 
 


 


Svar #5
11. september 2010 af malou190 (Slettet)

 Jeg forstår ikke rigtig hvordan du kommer frem til opgave b) ??

hvad er Kop?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2010 af mathon

opløselighedsproduktet for Mg(OH)2


Svar #7
11. september 2010 af malou190 (Slettet)

 Findes den i databogen? :)


Svar #8
11. september 2010 af malou190 (Slettet)

 hvorfor ganger du med 5,16·10-3 mol/L ??

skal man ikke bare gange med 1,50 ??


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. september 2010 af mathon

rettelse til #4

c)

      bundfaldsbetingelser:
      grænsen for udfældelse af Mg(OH)2 (s) er
      OH--koncentrationen 7,0711·10-6 M

             1)    [OH- ] > 7,0711·10-6 M ⇔ udfældelse af Mg(OH)2 (s)

             2)   [OH- ] ≤ 7,0711·10-6 M ⇔ ingen udfældelse af Mg(OH)2 (s)

      pOH i 1,50 M ammoniakvand beregnes
      af

         pOH = ½(pKb - log(cb)) = ½·(4,75 - log(1,5)) = 2,29

         [OH- ] = 10-pOH = 10-2,29 = 5,16·10-3 M

         60,0 mL 1,50 M ammoniakvand
         indeholder
         
            nb = (0,060 L)·(5,16·10-3 mol/L) = 3,01·10-4 mol

         som befinder sig i fællesvolumenet (15 + 60) mL = 0,075 L

         blandingens
           [OH- ] = (3,01·10-4 mol)/(0,075 L) = 4,132·10-3 M som opfylder bundfaldsbetingelse 1)
           hvorfor der udfældes Mg(OH)2 (s)
 

     25,0 mL 8,00 M NH4Cl

          tilsætning af ammoniumsalt hindrer udfældelse, fordi Mg2+ kompleksbindes
    
 


 


 
 


 


Svar #10
11. september 2010 af malou190 (Slettet)

 skønt, tak for svaret! 


Svar #11
11. september 2010 af malou190 (Slettet)

 Men jeg forstår ikke HVORFOR NH4Cl forhindrer udfældningen?


Brugbart svar (1)

Svar #12
11. september 2010 af mathon

det var forkert at kalde det for en kompleksforbindelse - (har undersøgt det nærmere)

         Mg2+ udfælder Mg(OH)2 (s) uopløseligt i stærk base

         tilsættes i stedet ammoniakvand,
         bliver fældningen ufuldstændig

           1)                 Mg2+ (aq) +  2 NH3 (aq)  +  2 H2O (l)   <--->   Mg(OH)2 (s)  +  2 NH4+ (aq)

         da [OH- ] i
           2)                  NH +  H2O   <--->   NH4+  +  OH-      er temmelig ringe samtidig med, at Mg(OH)2
                                                                                          ikke  hører til de tungest opløselige hydroxider     
    ligevægten i 1) ligger forskudt mod venstre.

    tilsættes yderlige NH4+ forskydes ligevægten næsten helt mod venstre under forbrug af den i forvejen
    ringe mængde OH-

             


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. september 2010 af mathon

underbygning af den ringe [OH- ]:

protolysegraden 0<α<1
for 1,5 M NH3-opløsning:
 

                                   
                                        NH3  +   H2O  <--->  NH4+  +   OH-
                                     (1-α)·c                        α·c         α·c

                             
af ligevægtsloven
fås
                                      (α·c)2 / (1-α)·c = Kb = 10-pKb  = 10-4,75 = 1,778·10-5

hvoraf
                                      c·α2 + Kb·α - Kb = 0    ∧   0<α<1

                                     1,5·α2 + (1,778·10-5)·α - 1,778·10-5 = 0    ∧    0<α<1
dvs.
                                                   α = 0,0034 = 0,34%      

hvoraf
                                                   [OH- ] =  α·c = 0,0034·(1,5 M) = 5,2·10-3 M = 5,2 mM        


Skriv et svar til: MgCl2*6H2O (s) ???? Kemi A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.