Matematik

Bestem et ustryk..

13. september 2010 af VPK (Slettet)

Min opgave lyder:

Tabellen viser sammenhørende værdier af trykket P, målt i Pa, og temperaturen t målt i °C.
Det oplyses, at trykket, målt i Pa, med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær funktion g af t.

a) Bestem en forskrift for g.

Fik jeg til at blive

Pa = 0,829927t + 226,75.

Men er i tvivl om den hedder Pa eller g(t) ??

Sammenhængen mellem temperaturen t, målt i °C, og temperaturen F, målt i grader fahrenheit, er givet ved
F = 1,8*t+32.


b) Bestem et udtryk for trykket som funktion af temperaturen målt i grader fahrenheit.

b'eren giver mig problemer. Har set i denne tråd:

www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx

Men jeg kan ikke helt se hvilket tal man indsætter som F, og derfor forstår jeg ikke hvordan tallene i resultatet er blevet regnet ud..

Håber det giver mening :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2010 af 1lillemus (Slettet)

Brug g(t) :)

og til b'eren

i sammenhængen F = 1,8*t+32. skal du isolere t, derefter kan du indsætte det på t plads i dit oprindelige udtryk g(t) = 0,829927t + 226,75. :) 


Svar #2
13. september 2010 af VPK (Slettet)

Aha! Det går jeg i gang med med det samme! Tak skal du have, jeg skriver hvis jeg får flere problemer ;)


Svar #3
13. september 2010 af VPK (Slettet)

Ja så har jeg så lavet det..

fik t = -17,778 (correct me if I'm wrong)

Da jeg indsatte det i g(t) blev det 211,994.

Igen bliver jeg lettere forvirret, da resultatet i linket bliver  

= 0,461071*F + 211,99891.

hvor kommer 0,461071 fra? Og 211,99891 er det blot et resultat der er afrundet lidt mere eller lignende?? I don't get it..

hvad er tallet som jeg får? Altså 211,994? Resultatet, eller noget der skal indsættes nogle steder?


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. september 2010 af 1lillemus (Slettet)

du er blot kommet til at lave en fejl i isoleringen af t.

F = 1,8*t+32

<=> F-32 = 1,8*t

<=> (F-32)/1,8 = t

Så nu kan vi indsætte! :D

P(t) = 0,829927t + 226,75

<=>

P(F) = 0,829927 * (F-32) / 1,8 + 226,75

= 0,461071 * (F - 32) + 226,75

= 0,461071 * F  + 226,75 - 32*0,461071

= 0,461071 * F + 211,996
 

nu ligner det, det fra den anden. :)

og lige for at rette mig selv :) ville jeg nok skrive P(t), men det er lige nok ligemeget når det kommer til stykket.


Skriv et svar til: Bestem et ustryk..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.