Matematik

Matematik

16. september 2010 af Lipase (Slettet)

Har prøvet, men kan ikke finde hoved eller hale i den her opgave

Eksperiment 3:

Der ligger en bunke med 20 tændstikker på bordet. foretag nu følgende: fjern 1,2, .., 8 eller 9 tændstikker fra bunken. 

Læg cifrene i det resterende antal tændstikker sammen, og fjern yderligere dette antal tændstikker fra bunken (dvs. hvis der fx er 13 tilbage, fjernes yderlige 1+3= 4 stk.). 

Gennemfør denne procedure et antal gange med 20 tændstikker. Skriv en forklaring på resultatet.

P.S: Det er til imorgen.. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. september 2010 af HL1 (Slettet)

 Summen af det antal du flytter 1. gang og det antal du skal flytte 2. gang er altid 11 tændstikker

Flytter du f.eks. 4 skal du fjerne 7 den anden gang


Svar #2
16. september 2010 af Lipase (Slettet)

 Forstår jeg ikke helt. 'Summen af det antal du flytter 1. gang og det antal du skal flytte 2. gang er altid 11 tændstikker, Flytter du f.eks. 4 skal du fjerne 7 den anden gang' 

Kan du måske uddybe det.. 


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. september 2010 af mette48 (Slettet)

Fjerner x tændstikker

Rest (20-x)    Der er altid mere end 10 tændstikker tilbage

Når cifrene lægges sammen fås (20-x-9) da 10 bliver til 1

disse fjernes (20-x)-(20-x-9) =20-x-20+x+9 = 9

Der vil altid blive 9 tændstikker tilbage


Svar #4
17. september 2010 af Lipase (Slettet)

 #3 Så du stiller det op i en slags ligning, hvor man skal finde x? og i anden sidste linje reducere du eller? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. september 2010 af mette48 (Slettet)

Jeg vil nu ikke kalde en ligning, for jeg kender ikke resultatet.

Det er vist nærmere en serie funktioner

R(x)=20-4

C(x)=20-x-9

T(x)= (20-x)-(20-x-9) =20-x-20+x+9 = 9


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. september 2010 af HL1 (Slettet)

 hvis du først tager 8 ts skal du fjerne 3 efterfølgende  - altså 11 ialt  fordi 20-8 = 12 og tværsummen er 3

tager du 6 ts først skal du tag 5 efterfølgende (6+5=11)          fordi 20-6 = 14 tværsum 5


Svar #7
17. september 2010 af Lipase (Slettet)

#5 Vi har matematik grundforløb så vi har ikke lært hvad serie funktioner er endnu.


Svar #8
17. september 2010 af Lipase (Slettet)

 #5 hvilket er min fejl da jeg ikke skrev niveauet, undskyld! 


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. september 2010 af mette48 (Slettet)

Du har da haft funktioner i hovedskolen, at der er flere af dem skulle vel ikke kunne give problemer.

Flere kan vel også betegnes som en serie.

Det er ikke noget nyt og det er aldeles ufarligt.


Svar #10
17. september 2010 af Lipase (Slettet)

Okay, ja der er en klokke der ringer når jeg tænker nærmer over det. Kan godt være vi har haft om det i folkeskolen.  


Svar #11
17. september 2010 af Lipase (Slettet)

#9 Hvordan ser det her ud? 

Først fjerner man x antal tændstikker


Rest er så (20-x) så der vil altid være mere end 10 tændstikker tilbage 

Når man så lægger cifrene sammen kommer der til at stå:

(20-x-9) da 10 bliver til 1

Så skal de fjernes.

(20-x)-(20-x-9) =

20-x-20+x+9 = 9

Til sidst har jeg så reduceret.

Ud fra mine beregninger har jeg fundet ud af at der altid vil blive 9 tændstikker tilbage.
 


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Til at begynde med fjernes x tændstikker fra de 20, hvor 1 ≤ x ≤ 9.

Tilbage er da  20-x  tændstikker.

Da 1 ≤ x ≤ 9 , må der gælde 19 ≥ 20-x ≥ 11 .

Vi kan derfor skrive 20-x på formen 10+n, hvor 1 ≤ n ≤ 9. Vi har altså

20-x = 10+n .

Det antal, vi skal fjerne i 2. runde, er tværsummen af tallet 10+n, og denne tværsum er 1+n .

I alt skal vi fjerne x+1+n tændstikker; men da 20-x = 10+n, har vi

x+1+n = 20-9 = 11 .

Dvs. vi skal altid fjerne 11 tændstikker i alt, som det blev foreslået (uden bevis) i #1 .

Fremgangsmåden i #3, #5 (gengivet i #11) er ikke rigtig.


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.