Matematik

Hjælp mig med noget matematik! Newtons gravitationslov

18. september 2010 af 09majo (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Newtons gravitationslov siger, at tiltrækningskraften mellem to genstande er omvendt proportional med kvadratet af afstanden mellem dem.

 - Hvor meget aftager tiltrækningskraften, hvis afstanden bliver 20% større?

- Hvor mange procent skal afstanden øges, hvis tiltrækningskraften skal formindskes til 1/10?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 omvendt det vil sige, at hvergang du lægger noget til på den ene side, trækker du noget fra på den anden..

dvs, bliver afstanden 20 % større, bliver trækkraften 20% mindre.

prøv næste selv


Svar #2
18. september 2010 af 09majo (Slettet)

 Aflevering 2.02

Opgave 117
Tiltrækningskraften mellem f(x)=k*(1/x^2)
to genstande f(x)=tiltrækningskraften mellem to genstande
x= afstanden
k=propotionalitetsfaktoren

1) f(x)=k*x^-2
f(x)=k*1,2^-2
Den stiger med = 0,69 %

2) f(x)*1/10=k*x^-2*(1+r)^-2
1/10=(1+r)^-2
afstanden øges,
tiltrækningskraften til 1/10


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det nemmeste er at sætte værdier ind i formlen. Sæt m1=m2=1kg og d=1m, nu kan duøge afstanden de 20% til 1,2m. regn så ud hvad der sker


Svar #4
18. september 2010 af 09majo (Slettet)

 Hej Eskild.

Jeg spørger studieportalen, for at få forklaret opgaven mere pædagogisk end min lærer kan. Kan du forklarer mig hvad m1 og m2 er, og hvad jeg skal bruge kg og d=1m til. Jeg har selv prøvet at lave den første opgave, og jeg har fået af vide af Esber Fogh at det er rigtigt. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. september 2010 af mathon

                      F = G·m1·m2 / r2 = k·r-2

                      F2/F1 = (r2/r1)-2 = 1,20-2 = 0,694444

                      (F2-F1)/F1 = 0,694444 - 1 = -0,306 = - 30,6%

når afstanden øges med 20%, aftager tiltrækningskraften med 30,6%.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2010 af mathon

                    

                      F2/F1 = (r2/r1)-2

                      (r2/r1) = (F2/F1)-0,5 = 0,1-0,5 = 3,16228

                      (r2-r1)/r1 = 3,16228 - 1 = 2,16228 = 216,2%

når tiltrækningskraft formindskes til 10%, øges afstanden med 216,2%


Svar #7
18. september 2010 af 09majo (Slettet)

 Hej mathon

Opgave 1, super nice tak.

Men - 

Opgave 2 (Hvor mange procent skal afstanden øges, hvis tiltrækningskraften skal formindskes til 1/10) - Vi kan ikke forstå dine beregninger i forhold til vores.

Her er det vi har lavet indtil videre i opgave 2: 

f(x)*1/10=k*x^-2*(1+r)^-2

1/10=(1+r)^-2


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2010 af mathon

bemærk

         a/b = c  ⇔ (a-b)/b = c-1


Svar #9
18. september 2010 af 09majo (Slettet)

Tak for hjælpen


Skriv et svar til: Hjælp mig med noget matematik! Newtons gravitationslov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.