Kemi

Min første Kemi opgave! HJÆLP?!

19. september 2010 af Mobro (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej gutter. Jeg går i 2.g og har for første gang i mit liv kemi. Jeg kan godt lide det, men jeg forstår det bare ikke helt.

Kan i hjælpe mig med to af mine opgaver, som jeg bare ikke kan finde ud af, så snart som MULIGT?

Opgave 1.

Hvor mange protoner, neutroner og elektroner har disse atomer?

a) S-33

b) Al-27

c) C-14

d) Fe-56

e) Kr-83

f) Cs-133

_________

Opgave 2.

Hvor mange molokyl er i:

a) 18g af vand

b) 12g af vand

c) 44g af karbondioxid

d) 66g af karbondioxid

e) 1,8kg af vand

f) 1kg af vand

g) 3kg af oxygen

h) 96g af ozon?

i) 450g af glukose

Om der er nogen der kan hjælpe mig ville det blive såååå GREAT! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af mathon

                massetal protonerXneutroner

                3316S17         16 elektroner                   brug det periodiske system


Svar #2
19. september 2010 af Mobro (Slettet)

Unskyld, men jeg kan ikke forstår noget som helst..

Vi har ikke lært særligt meget endnu.


Svar #3
19. september 2010 af Mobro (Slettet)

Jo Jeg forstår nu!  1000 tak.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2010 af mathon

b)               2713Al14               13 elektroner


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2010 af mathon

a) 18g vand indeholder NA molekyler

b) 12g vand indeholder (12/18)·NA molekyler     

.................

NA = 6,02214·1023 mol-1


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2010 af mathon

                            stof                         har massen      og indeholder NA enheder
1 mol                    vand                            18 g
                            karbondioxid                44 g
                            oxygen                         32 g
                            ozon                             48 g
                            glukose                      180 g
                            
 


Svar #7
20. september 2010 af Mobro (Slettet)

Jeg kan ikke helt forstå det sidste. Hvordan finder jeg udaf hvor mange molokyl er i? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Du finder stoffet molarmasse, og ganger med massen.

Det gælder at n = m/M, hvor n er stofmængden (antallet af molekyler), m er massen i gram, og M er molarmassen, som har enheden mol/g.

1 mol er lig med 6,022 * 10^23. Hvis du f.eks. har et stof med molarmassen 144 g/mol, betyder det at 1 mol af stoffet vejer 144 g.

Det gælder også, at hvis et atom eller molekyle har atommassen x, så har 1 mol af samme stof massen x gram.

F.eks. har vand ca. molarmassen 18 g/mol. For at finde antallet af molekyler i 18 g vand dividerer du de to, dvs. n = m/M = 18 g/18 g/mol = 1 mol.

Husk at regne masser om til gram, når du begynder på kg.


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. september 2010 af Tinerahbaeck (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke hvordan denne opgave skal løses:

<span style="mso-bidi-font-family:Calibri; mso-bidi-theme-font:minor-latin">  Periodicitet og atommasse

Find antallet af protoner og neutroner i nedenstående.( Her skal I tænke på de forskellige isotoper (s.44))

 

<p class="MsoListParagraphCxSpFirst" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space: auto;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"><span style="mso-bidi-font-family:Calibri; mso-bidi-theme-font:minor-latin">a)      2H</o:p>

<p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space: auto;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"><span style="mso-bidi-font-family:Calibri; mso-bidi-theme-font:minor-latin">b)      30Si</o:p> <p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space: auto;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"><span style="mso-bidi-font-family:Calibri; mso-bidi-theme-font:minor-latin">c)       55Fe</o:p> <p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space: auto;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"><span style="mso-bidi-font-family:Calibri; mso-bidi-theme-font:minor-latin">d)      200Au = Au-200 (anden skrivemåde)</o:p> <p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space: auto;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"><span style="mso-bidi-font-family:Calibri; mso-bidi-theme-font:minor-latin">e)      149Nd = Nd-149</o:p> <p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space: auto;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"><span style="mso-bidi-font-family:Calibri; mso-bidi-theme-font:minor-latin">f)       12C</o:p> <p class="MsoListParagraphCxSpLast" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"><span style="mso-bidi-font-family:Calibri; mso-bidi-theme-font:minor-latin">g)      U-235 <p class="MsoListParagraphCxSpLast" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">  <p class="MsoListParagraphCxSpLast" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">Nogen der kan give et meget konkret eksempel?? <p class="MsoListParagraphCxSpLast" style="margin-left:54.0pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"></o:p>

</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 F.eks. a).

Hydrogen har atomnummeret 1, og dermed 1 proton. Normalt har den ingen neutroner, men i dette tilfælde er atommassen 2, altså må der være 1 neutron til stede. Denne isotop af hydrogen kaldes også deuterium.


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. september 2010 af Tinerahbaeck (Slettet)

 ah, på den måde. Tusind tak, tror jeg er med nu!


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. september 2010 af Tinerahbaeck (Slettet)

 er allerede gået i stå igen :( vil du prøve at komme med det næste eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. september 2010 af Tinerahbaeck (Slettet)

 er antallet af elektroner halvdelen af atommassen? dvs. 15 i b'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. september 2010 af mathon

#9


 Periodicitet og atommasse

Find antallet af protoner og neutroner i nedenstående.( Her skal I tænke på de forskellige isotoper (s.44))

 i det følgende anvendes notationen

                          AZXN                      A: massetal = nukleontal       Z: atomnr. = antal protoner  
                                                       N = A - Z = antal neutroner

 

 

a)      21H1</o:p>

b)      3014Si16</o:p>

c)       5526Fe29</o:p>

d)      20079Au121 </o:p>

e)      14960Nd89 </o:p>

f)       126C6</o:p>

g)      23592U143

 

 

</o:p>

</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Nej, elektronerne har så lav en masse, at de sædvanligvis ikke tages med, når der laves masseberegninger på dette niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. september 2010 af Tinerahbaeck (Slettet)

  3014Si16

Hvad angiver neutroner og hvad angiver her protonerne?  (undskyld på forhånd for det dumme spørgsmål)


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 30 er atommassen og 14 er antallet af protoner / atomnummeret.

16 er der for at vise, at denne isotop af silicium har 16 neutroner.


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. september 2010 af mathon

i det følgende anvendes notationen

                          AZGN                    G = grundstof

                                                       A: massetal = nukleontal       Z: atomnr. = antal protoner  
                                                       N = A - Z = antal neutroner

 

 

</o:p>

</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. september 2010 af Tinerahbaeck (Slettet)

 Jeg har lige forstået det :D :D :D :D

<p class="MsoListParagraphCxSpFirst" style="mso-margin-top-alt:auto;mso-margin-bottom-alt: auto;mso-add-space:auto;text-indent:-18.0pt;line-height:14.25pt;mso-list:l0 level1 lfo1"><span lang="DE" style="font-size:10.5pt; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:Arial;color:black; mso-ansi-language:DE;mso-fareast-language:DA">a)        <span lang="DE" style="font-size:10.5pt;font-family:"Arial","sans-serif";color:black; mso-ansi-language:DE">55<span lang="DE" style="font-size:10.5pt;font-family:"Arial","sans-serif";color:black; mso-ansi-language:DE">Fe = <span lang="DE" style="font-size:7.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:black;mso-ansi-language:DE; mso-fareast-language:DA"> <span lang="DE" style="font-size: 10.5pt;font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; color:black;mso-ansi-language:DE;mso-fareast-language:DA">55<span lang="DE" style="font-size:10.5pt;font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family: "Times New Roman";color:black;mso-ansi-language:DE;mso-fareast-language:DA">26<span lang="DE" style="font-size:10.5pt;font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family: "Times New Roman";color:black;mso-ansi-language:DE;mso-fareast-language:DA">Fe29</o:p>

<p class="MsoListParagraphCxSpLast" style="mso-margin-top-alt:auto;mso-margin-bottom-alt: auto;mso-add-space:auto;line-height:14.25pt"><span style="font-size:10.5pt; font-family:"Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; color:black;mso-fareast-language:DA">Jern har atomnummer 26, og dermed 26 protoner. Massetallet er 55 – (atomnummeret), som er: 26.  = 29</o:p>

Svar #20
30. september 2010 af Mobro (Slettet)

1000 tak for hjælpen allesammen. Jeg avleverede opgaven og fik 11 for den (efter 13 skalaen) :D


Skriv et svar til: Min første Kemi opgave! HJÆLP?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.