Matematik

x/8 + 19 = 27

19. september 2010 af ick (Slettet) - Niveau: C-niveau

 det ser simpelt ud, men kan ikke finde ud at hvordan man får brøken hævet, sådan at ligningen er til at regne ud!

(der står ikke x divideret med 8, det er en brøk)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Så skal du skrive det

x/(8+19) = 27 , eller

x/27 = 27 , så

x = 27·27 = 729


Svar #2
19. september 2010 af ick (Slettet)

okay tak, men hvorfor ganger du tilsidst?

man plejer at dividere til sidst i en ligning..


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Han ganger med 27 til sidst for at få x til at stå alene.


Svar #4
19. september 2010 af ick (Slettet)

 og hvis man prøver at sætte svaret ind på x'ets plads, for at se om det stemmer, går ligningen jo heller ikke op?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Er det tilladt for dig at anvende CAS-værktøjer?

I så fald fås, at:

solve( x/(8) + 19 = 27 , x)

x = 64


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Ellers:

x/(8) + 19 = 27 <--- trækker 19 fra på begge sider
        x/(8)  = 8   <--- ganger med 8 på begge sider
             x   = 64

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg tog din sætning i #0

(der står ikke x divideret med 8, det er en brøk)

til at mene, at ligningen skulle fortolkes som

x/(8+19) = 27 .

Hvis det ikke er korrekt fortolket, ser ligningen ud som løst i #6 ; men så står der jo netop (x/8) altså x divideret med 8.


Svar #8
19. september 2010 af ick (Slettet)

 okay, mange tak for jeres hjælp.

(og andersen - fik bare formuleret det forkert. det var 6# svar jeg var ude efter)

hvad så hvis ligningen hedder:

2x/3 - 14 = 19

?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så gælder

(2/3)x = 19+14 = 33 ,

x = (3/2)·33 = 99/2 = 49,5


Svar #10
19. september 2010 af ick (Slettet)

 ja okay, mange tak.

har nu prøvet at lave den næste, og kan bare ikke få den til at passe! hvad gør jeg forkert?

7x/8 + 3 = -4

7x/8 = 0,875x + 3 = -4

0,875x = -3 + -4

0,875x = -7

-7 . 0,875x = - 6,125x


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er korrekt til

7x/8 = -7 . Skriv det som

(7/8)x = -7 , og divider så med (7/8), dvs gang med (8/7) :

x = -7·(8/7) = -8


Svar #12
20. september 2010 af ick (Slettet)

 okay, tusind tak.

hvad mener du med:

"divider så med (7/8), dvs gang med (8/7)"

altså divider og gange er da ikke det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

At dividere med (7/8) er det samme som at gange med den omvendte brøk (8/7) .


Svar #14
20. september 2010 af ick (Slettet)

 det har du ret i!

okay, mange tak.

(kan godt være jeg skriver igen, hvis der er noget jeg er i tvivl om. er ikke helt færdig endnu) :-)


Skriv et svar til: x/8 + 19 = 27

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.