Matematik

Hvad der gælder om de variable ud fra hver af ligningerne

19. september 2010 af Silahm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Alle,

Håber der er nogle, som kan løse dette:

Finde ud af hvad der gælder om de variable ud fra hver af ligningerne:

1) a3=b*a2

2) t2=4t*s

3) s3+9s=0

4) x*(z2+6)-5z2=30


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

1) og 2) : divider med en fælles faktor på hver side.

3) Brug nulreglen for et produkt til at løse ligningen.

4) Isoler, f.eks., x som funktion af z2 , eller z2 som funktion af x .


Svar #2
19. september 2010 af Silahm (Slettet)

Kan du ikke fortælle hvad du har gjort trin for trin, altså mellemregningerne?

Og skal man ikke bruge nulreglen til dem alle fire?

Derudover vil du så ikke forklare mig hvad der menes med spørgsmålet, for har ikke helt selv forstået det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, man kan også bruge nulreglen i 1) og 2) :

1) a3 = b·a2 ⇒ a2(a-b) = 0 ⇒ a = 0 ∨ a = b

2) t2 = 4ts ⇒ t(t-4s) = 0 ⇒ t = 0 ∨ t = 4s

3) s3 + 9s = 0 ⇒ s(s2 + 9) = 0 ⇒ s = 0 ∨ s2 = -9 ⇒ s = 0 ∨ s = ±3i (hvis komplekse tal ikke kan bruges, sluttes kun at s = 0)


Svar #4
19. september 2010 af Silahm (Slettet)

Hvad med 4), vil du ikke lave mellemregningerne til den??

Og har stadig ikke forstået spørgsmålet til opgaven, altså "Finde ud af hvad der gælder om de variable ud fra hver af ligningerne". Mener de at man skal bruge nulreglen til at finde løsningen til hver af ligningerne eller...???


Svar #5
19. september 2010 af Silahm (Slettet)

Og hvordan kan dette være således: a3 = b·a2 ⇒ a2(a-b) = 0 ?

Vil du lige forklare hvordan du har rykket a3 til den anden side?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

I 1) finder du at der enten gælder a = 0 eller at a må være lig med b. At a = b er noget, der må gælde om de to variable a og b, for at udtrykket 1) kan være opfyldt.

4) x*(z2+6)-5z2=30 .

Isoler x: x = (5z2+30)/(z2+6) = 5(z2+6)/(z2+6) = 5 , da z2+6 > 0 . Her kan vi altså udlede, at x = 5 , uanset hvad z er.


Svar #7
19. september 2010 af Silahm (Slettet)

Men skal man ikke også bruge nulreglen til 4)? For i alle fire opgaver skal man vist bruge nulreglen.


Svar #8
19. september 2010 af Silahm (Slettet)

???


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, man kan da godt skrive den, så nulreglen kommer i anvendelse:

x(z2+6) -5z2-30 = 0 ⇒ x(z2+6) - 5(z2+6) = 0 ⇒ (x-5)(z2+6) = 0 ⇒ x = 5 ∨ z2 + 6 = 0 ⇒ x = 5


Skriv et svar til: Hvad der gælder om de variable ud fra hver af ligningerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.