Matematik

ln(3 x+1)-ln(x-2) = 1 Hjælp mig!!

19. september 2010 af sar94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 hjælp og forklar. på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af mette48 (Slettet)


Matematik
ln(3 x+1)-ln(x-2) = 1         (x-2>0) forbehold

ln[ (3x+1)/(x-2)] = 1

(3x+1)/(x-2)=e

3x+1=e(x-2)

3x-ex=-2e-1

x=(-2e-1)/(3-e)


Svar #2
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 hvad betyder (x-2>0) forbehold??


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2010 af peter lind

Resultatet bliver forskelligt eftersom det er den naturlige logaritme eller 10 tals logaritmen, det drejer sig om. Som du skriver den er det den naturlige logaritme; men man får et pænere og dermed også et mere sandsynligt svar, hvis det er 10-tals logaritmen. 

På venstre side brug log(b/a) = log(b)-log(a). Derefter tag antilog ag de 2 sider.


Svar #4
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Vil du så ikke vise mig, hvordan du vil havde gjort det så??


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen, som den er skrevet, har ingen løsninger, da der skal gælde x > 2. Vi kan imidlertid omskrive ligningen til en form, der har en løsning.

Benyt, at ln(b) - ln(a) = ln(b/a) , og at ln(e) = 1. Så står der

ln((3x+1)/(x-2)) = ln(e), dvs

(3x+1)/(x-2) = e .

Løs nu denne ligning i x.

3x + 1 = e·(x-2) ,

(3-e)x = -1 - 2e

x = -(1+2e)/(3-e) = -22,848

Da -22,848 ikke er > 2, er x = -22,848 kun løsning i ligningen

ln((3x+1)/(x-2)) = 1 , men ikke i den oprindelige ligning.

 Hvis i stedet der var ment 10-base logaritmer, som foreslået af Peter Lind i #3, skal der stadig gælde x > 2, og vi får

log((3x+1)/(x-2)) = 1 og dermed

(3x+1)/(x-2) = 10, eller

3x + 1 = 10x - 20,

7x = 21

x = 3 .

Da x = 3 > 2, er dette løsningen også i den oprindelige ligning, under antagelsen, at der mentes 10-base logaaritmer.


Skriv et svar til: ln(3 x+1)-ln(x-2) = 1 Hjælp mig!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.