Matematik

planens ligning på normalform

20. september 2010 af Kllinky (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvordan finder man en plans ligning på normalform, når planen indeholder punkterne A(2,1,4), B(-3,6,-1) og C(5,7,8). og hvor jeg har fået parameterfremstillingen til at være

OP  =(2,1,4) + s · (-5 , 5, -5) + t · (3,6,4)

på forhånd tusind tak!!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2010 af PeterValberg

planens ligning på normalform fremkommer, når du reducerer planens ligning, givet som:

a(x-x0) + b(y-y0) + c(z-z0) = 0

hvor (x0,y0,z0) er et kendt punkt i planen og a,b,c er koordinaterne til planens normalvektor, der kan findes som krydsproduktet mellem to vektorer i planen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2010 af mathon

planens normalvektor

                             →      →     →     
                             n = ± AB x AC                              hvor det mest bekvemme fortegn vælges

efterfølgende beregnes
normalenhedsvektor


                             →
                             ne

 og du har
 når P(x,y,z) er et vilkårligt punkt i planen
                             →
                             ne • [x-2,y-1,z-4] = 0                


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

De to vektorer AB = (-5;5;-5)  og AC = (3;6;4) udspænder planen. Krydsproduktet n = AB×AC er en vektor, der står vinkelret på planen. Hvis P er et punkt (x;y;z) i planen, er planens ligning

APn = 0

Planens ligning på normalform fremkommer ved at bruge den normerede normalvektor n/|n| :

APn/|n| = 0


Svar #4
20. september 2010 af Kllinky (Slettet)

det kendte punkt i planen - er det her ligegyldigt hvilket af de tre kendte punkter jeg bruger??

og hvad er AP ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2010 af mathon

                    ...det er ligegyldigt hvilket af de tre kendte punkter, du bruger som fikspunkt...


Svar #6
20. september 2010 af Kllinky (Slettet)

super :)    tusind tak!


Skriv et svar til: planens ligning på normalform

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.