Matematik

Eulertstal og den naturlige logaritme

21. september 2010 af Pjaekkerne (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvordan løser jeg ligningen  8*e^x+5=e^-x

(e=eulerts tal)

hvad gør jeg trin for trin? rykker jeg e^-x over på den anden side eller hva
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

Gang på begge sider af lighedstegnet med ex


Svar #2
21. september 2010 af Pjaekkerne (Slettet)

gud ja

mange tak du

den har virkelig plaget mig


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2010 af TorbenA (Slettet)

Nej, gang med ex på begge sider. Så har du en anden grads ligning med ex som ubekendt. Når du løser ligningen (du kan evt. kalde ex for y), har du fundet 2 værdier for ex. Lad os kalde dem a og b. Løs nu ligningerne

ex = a og ex = b

så har du de to løsninger til den oprindelige ligning.


Svar #4
21. september 2010 af Pjaekkerne (Slettet)

jeg efterregner med ti-89 og den siger at #1 er god nok. kommer i al fald frem til samme resultat


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 -- Tallet e kaldes Euler's tal eller grundtallet for den naturlige logaritmefunktion. Det er opkaldt efter den schweiziske matematiker Leonhard Euler (1707-1783). Funktionen ex = exp(x) kaldes normalt den naturlige eksponentialfunktion eller blot eksponentialfunktionen.


Svar #6
22. september 2010 af Pjaekkerne (Slettet)

 8*e^(x+5)=e^(-x)
8*e^(x+5)*e^(x)=e^(-x)*e^(x)
8*e^(x+5+x)=e^(-x+x)
8*e^(2x+5)=e^(0)
8*e^(2x+5)=1
e^(2x+5)=1/8
2x+5=ln(1/8)
x=(ln(1/8)+5)/2

sådan her har jeg regnet den ud. er den ikke god nok?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2010 af kieslich (Slettet)

#6

 8*e^(x+5)=e^(-x)                                 nå ser den sådan ud
8*e^(x+5)*e^(x)=e^(-x)*e^(x)               yep
8*e^(x+5+x)=e^(-x+x)
8*e^(2x+5)=e^(0)
8*e^(2x+5)=1
e^(2x+5)=1/8
2x+5=ln(1/8)
x=(ln(1/8)-5)/2           minus 5!!    

x = -(ln(8)+5)/2
 


Skriv et svar til: Eulertstal og den naturlige logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.