Fysik

spændingsdeler beregn U

22. september 2010 af annarosenvang (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg har en spændingsdeler med tre modstande. R3 som har modstandsværdien 10 Ω betegnes belastningsmodstanden. Derudover er der R1 = 100 Ω og R2 = 33 Ω. R2 og R1 er seriforbundet, og R3 er parallelforbundet med R2.

Uind = 10V

Beregn Uud

Jeg har fået den samlede spændingsresistans til 107,67 Ω, dernæst har jeg fået strømstyrken: 0,029 A.

Men hvordan beregner jeg Uud? og er de andre resultater korrekte?

Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2010 af mathon

du må hav en tegning


Svar #2
22. september 2010 af annarosenvang (Slettet)

det har jeg også. jeg vedhæfter den.

Vedhæftet fil:billede.bmp

Svar #3
22. september 2010 af annarosenvang (Slettet)

kan du måske hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2010 af mathon

beregn erstatningsmodstanden Rp for R2 og R3
som er i serie med R1.

Benyt dernæst at
                 serieforbundne modstande Rp og R1 deler polspændingen i modstandstallenes forhold


Svar #5
22. september 2010 af annarosenvang (Slettet)

det forstår jeg simpelthen ikke, er der mulighed for at du kan forklare det lidt mere detaljeret?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2010 af mathon

     Rp = (33 Ω)·(10 Ω) /((33 Ω) + (10 Ω)) = 7,6742 Ω

     Uud = (7,6742 / (7,6742 +100)) • (10 V) ≈ 0,713 V


Svar #7
22. september 2010 af annarosenvang (Slettet)

okay jeg prøver - mange tak :)


Svar #8
22. september 2010 af annarosenvang (Slettet)

okay mange tak! håber det stemmer overens. Skriver det ihvertfald ind i afleveringen :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2010 af mathon

            "den samlede spændingsresistans til 107,67 Ω"

              kan du ikke bruge!               


Svar #10
22. september 2010 af annarosenvang (Slettet)

hvad mener du? nu er jeg altså lidt forvirret.


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2010 af mathon

BEMÆRK
...det stemmer jo netop ikke overens med, hvad du beregnede!


Svar #12
22. september 2010 af annarosenvang (Slettet)

jamen hvad skal jeg så??


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. september 2010 af mathon

når du ser på tegningen
fremgår det at, R2 og R3 er paralleltforbundne.

Beregn nu erstatningsresistansen Rp for R2 og R3


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. september 2010 af jleacht (Slettet)

Først skal du definere spændingsfaldet over alle modstande (Uind) og derefter skal du definere spændingsfaldet over R2-R3 forbindelsen (Uud). For at gøre dette skal du bruge ohms lov : U=RI. Det svære er nok at udregne modstandene. Men her er hvordan er hvad jeg får.

Uind = (R1 + (R2^-1+R3^-1)^-1) * I

Uud = (R2^-1+R3^-1)^-1 * I

Læg mærke til at jeg har skrevet strømmen I, og den er ukendt. Nu er det simpelt. To ligninger med to ukendte. Isoler I på hver side:

I = Uind / [ (R1 + (R2^-1+R3^-1)^-1) ]

I = Uud / [ (R2^-1+R3^-1)^-1 ]

=>Uind / [ (R1 + (R2^-1+R3^-1)^-1) ] = Uud / [ (R2^-1+R3^-1)^-1 ]

nu skal du isolere Uud:

Uud = Uind * (R2^-1+R3^-1)^-1 / [ (R1 + (R2^-1+R3^-1)^-1) ]

jeg håber det hjalp


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. september 2010 af jleacht (Slettet)

Du har udregnet den samlede modstand for alle 3 til at være rigtig. Men du skal også bruge modstanden over R2-R3 parallelforbindelsen (hvilket du fik til ~7,67 ohm).


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. september 2010 af mathon

erstatningsmodstanden for R2 og R3

                                             1/Rp = 1/R2 + 1/R3
som er identisk med
                                             Rp = (R2·R3) / (R2 + R3) = ((33 Ω)·(10 Ω)) / ((33 Ω) + (10 Ω)) = 7,67442 Ω

    

på tegningen erstatter du nu R2 og R3 med Rp = 7,67442 Ω i serie med R1                

serieforbundne modstande deler polspændingen i modstandstallenes forhold:

                                modstande                                forholdstal
                                R1 = 100 Ω                                   100
                                Rp = 7,67442 Ω                             7,67442
 

spændingsfaldet, Uout,  over Rp = (7,67442/(100+7,67442)) · (10 V) = 0,712746 V ≈ 0,713 V


Skriv et svar til: spændingsdeler beregn U

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.