Matematik

Afstand fra trekants hjørner til omskrevne cirkels centrum

24. september 2010 af One_Smash (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg har efterhånden stirret mig fuldstændigt blind på følgende opgave:

Origo 1 – opg 712
En trekant tegnes med vinkler: 40°, 70°, og 70°. Trekantens korteste side er 10 cm.
- Hvor langt ligger de tre hjørner fra den omskrevne cirkels centrum?
 

Hvordan beregner jeg afstanden fra hjørnerne til centrum?

- Afstanden er selvfølgelig radius af cirklen, men hvordan beregner jeg det?

mvh Mette


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2010 af peter lind

Diameter i omskreven cirkel = a/sin(A)=b/sin(B)=c/sin(C)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Idet a, b, c er trekantens tre sider, og T er trekantens areal, kan radius R i den omskrevne cirkel findes som

R = abc/(4T) .

Trekanten er ligebenet, og lad os kalde den korteste side for c = 10, hvor vi underforstår længdeenheden 1 cm . Topvinklen er C = 40º, så A = B = 70º, og højden hc er da bestemt ved

tan(A) = hc/(c/2) eller

hc = (c/2)·tan(A) , og desuden haves

b = (c/2)/cos(A) .

Vi har da

T = (1/2)hc·c , og dermed

R = abc/(4T) = b2c/(cos2(A))/(2hc·c) = (c3/4)/(cos2(A)·c2·tan(A)) = c/(4sin(A)cos(A)) = c/(2sin(2A)) = 10/(2·sin(140º) = 7,779


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2010 af Majlund (Slettet)

Ok, hold tungen lige i munden, og lav en skitse over hvad jeg skriver.. Eller har du ingen chance for at forstå det.. Jeg går ud fra du kan huske hvad en midtnormal er, og hvordan sinus-relationen og pythagoras' læresætning lyder. Ellers må du slå op (eller spørge)..

I opgaven er en trekant ABC, hvor A og B er de store vinkler. Vi kender desuden sidelængden |AB|=10cm

Da vi kender alle vinker og en side kan de to sidste sidelængder (som er ens) også findes, fx ved sinusrelationen.

Tegn den korte sides (AB's) midtnormal (hele vejen gennem trekanten, indtil den skærer i C). Kald punktet hvor denne midtnormal skærer AB for D. (Dette er AB's midtpunkt!) Midtnormalens længde kan nu udregnes (med pythagoras' formel brugt på trekant ACD).

Tegn AC's midtnormal. Punktet hvor denne midtnormal skærer vores første midtnormal (og derfor centrum for den omskrevne cirkel) kalder vi E. Som du selv siger er det nu afstanden |CE| vi er interesserede i. Kald iøvrigt midtpunktet af AC for F.

Pyyh, det var vist bogstavgymnastik nok..

Nu skal du bare "lege" lidt med ensvinklede trekanter.. Overbevis dig selv om at ACD og CEF er ensvinklede! Herefter bruger du sætningen om ensvinklede trekanter, som siger at "forholdet mellem to ensliggende sider er konstant". Det betyder fx at

|CF|/|CD|=|CE|/|AC|

Du kender |CF| (som er halvdelen af |AC|, som du kunne beregne tidligere), |CD| (som er den længste midtnormals længde) og |AC| (som er sidelængden i den oprindelige trekant).

Værs'go' og isolér |CE|!

/Jeppe


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2010 af mathon

                                                                       T                                     T

                                            (1/2)·(5/cos(70º))·10·sin(70º)  =  2R2·sin(40º)·sin2(70º)

                                            R2 = (25/2) / (cos(70º)·sin(40º)·sin(70º))

                                            R = [12,5 / (cos(70º)·sin(40º)·sin(70º))]½

                                            

                                                   


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2010 af Majlund (Slettet)

 #1

Nice one... 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2010 af mathon

#1

er suverænt nemmest


Svar #7
24. september 2010 af One_Smash (Slettet)

Puuha, man kommer hjem fra arbejde til en ordentlig mundfuld :O Nå, jeg prøver lige ^^  Tak allesammen.. BRB :D


Svar #8
24. september 2010 af One_Smash (Slettet)

Tak for hjælpen alle sammen. Jeg brugte svar nummer 3, da det gav den klart bedste forklaring! :) Tak tak

Afstanden er 7.77 cm ;)   - Vender helt sikkert tilbage med endnu flere ting, jeg ikke kan finde ud af :D  Håber på lige så god respons!

Igen mange tak! :)

Mvh Mette


Skriv et svar til: Afstand fra trekants hjørner til omskrevne cirkels centrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.