Matematik

Temperatur

25. september 2010 af Imprafir (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej sidder med en opgave hvor jeg skal finde antallet af timer der går før vandets temperatur kommer under 35 grader.

funktionen er denne: y=80*0,95^x+20 (20 er stuetemperaturen)

x er timer og y er vandets temperatur.

tænkte at man bare kunne sætte 34 grader ind på y og solve, men der må da være e anden måde at gøre det på. er det muligt at solve en situation hvor (y<35) eller er der en anden måde? Søger ikke et resultat, men vil bare gerne hjælpes på vej :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2010 af mathon

      

                y = 80·0,95x + 20

                ((y-20) / 80)) = 0,95x

                log((y-20) / 80) = log(0,95)·x

                x = log((y-20) / 80) / log(0,95)

                x = log((35-20) / 80) / log(0,95)


Svar #2
25. september 2010 af Imprafir (Slettet)

Tak, men forstår ikke helt dit svar. Er det nødvendigt at bruge log i dette tilfælde?  


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2010 af mathon

   eller

                 x = ln((35-20) / 80) / ln(0,95)


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2010 af mette48 (Slettet)

y=80*0,95^x+20

35=80*0,95^x+20

15=80*0,95x

0,95x=15/80 = 5/16

x*log(0,95)=log5-log16

x=(log5-log16)/log0,95


Svar #5
25. september 2010 af Imprafir (Slettet)

Jeg får svaret til 32,63 timer. Kan dette passe? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2010 af mathon

  
        x > 32,63 timer


Skriv et svar til: Temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.