Matematik

hvordan finder jeg parablens skæringspunkt

26. september 2010 af siffir (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Polynomier;

Min opgave lyder jeg skal finde parablens skæringspunkter med førsteaksen, hvordan gør jeg lige det?

forskriften er;

f(x)=0.75x^2+1.5x-1.875

I denne skal jeg bestemme a, hvor grafen for funktionen har toppunkt på x-aksen, hvordan gør jeg det?

forskriften er;

f(x)=ax^2+2x-4


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

1) Punkter på førsteaksen har alle y = 0 . Du skal løse ligningen f(x) = 0, dvs finde rødderne i 2.-gradspolynomiet.

2) Funktionen f(x) har toppunkt, hvor f'(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2010 af kieslich (Slettet)

2) og har du ikke lært at differentiere skal der gælde at diskriminanten d = b2 -4ac = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2010 af mette48 (Slettet)

Koordinaterne til toppunktet skal være  ( -b/2a , 0)

f(x)=Ax^2+2x-4

0=A(-2/2A)2+2(-2/2A)-4



Svar #4
26. september 2010 af siffir (Slettet)

Mange tak for at I vil hjælpe :-)

Kieslich; Vi har lært at finde diskriminanten,men ved ikke hvad det betyder at differentiere.

Andersen11; 1) dvs 0=0.75x^2+1.5x-1.875? 

Løsning for første spørgsmål er; (-2,5;0) og (1,0) men jeg ved ikke hvordan jeg kommer frem til løsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

I må kende løsningsformlen for rødderne i en 2.-gradsligning. Ligningen er

0.75x2 +1.5x -1.875 = 0 som ved at gange med 8/3 omskrives til

2x2 + 4x - 5 = 0

Her er a = 2, b = 4, c = -5, d = b2 -4ac = 16 + 40 = 56, x = (-b±√d)/(2a)


Svar #6
26. september 2010 af siffir (Slettet)

 Andersen11; jeg kan sagtens følge dig i det du skriver her, men jeg kan ikke se hvordan jeg så finder skæringspunktet på førsteaksen. Eller skal jeg forstå det således at Skæringspunktet = toppunktet?


Svar #7
26. september 2010 af siffir (Slettet)

 Mette48; Jeg kan godt finde toppunktet men hvordan bestemmer jeg a?


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

For skæringspunkterne med førsteaksen er x = en af rødderne og y = 0.


Svar #9
26. september 2010 af siffir (Slettet)

 Mange tak for hjælpen :-)


Svar #10
26. september 2010 af siffir (Slettet)

 Argh nu kan jeg se det...1000 tak for hjælpen c",)


Skriv et svar til: hvordan finder jeg parablens skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.