Fysik

2 klodser på en trisse

03. oktober 2010 af Gaier (Slettet) - Niveau: A-niveau

To klodser er forbundet via en snor. Snoren løber over en lille masseløs trisse, se figuren. Trissen hænger i en tynd
masseløs stang, der er fastgjort i loftet.

a) Trissens leje er låst af friktion, så den ikke kan dreje, Snorene glider ikke på trissen, så begge klodser er i hvile. Bestem spændingen S0, S1 og S2.

b) Trissens leje erstattes af et friktionsløst leje, og den kan nu dreje. Snorene glider ikke på trissen.

Bestem spændingerne S0, S1 og S2. Kommenter de to resultater for S0.

___

Nu har jeg lige forsøgt selv, men er rimeligt sikkert på, at hverken det ene eller det andet jeg har gjort er rigtigt.

a)

S1 = mg

S2 = 2mg

S0 = mg+2mg = 3mg

??

b)

Klods 1 må accelerer opad og klods 2 nedad, men snoren glider ikke på trissen..

Vedhæftet fil: 2 klodser og trissen.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

det du har skrevet under a) er faktisk svarene til b). I a) skal du overveje hvorfor klodserne ikke bevæger sig selv om tyngdekraften hiver i dem. Nok fordi der er endnu en kraft. Find størrelse og retning på den.


Svar #2
03. oktober 2010 af Gaier (Slettet)

a)

Fordi S1 og S2 bliver påvirket af tyngdekræften nedad, 3mg, og for at klodserne ikke bevæger sig, må klodserne være i hvile, dvs. at S1 og S2 bliver påvirket af et lige så stort modsat kræft, altså:

S1+S2 = 3mg

S0 = -3mg

Ved ikke om argumentet er rigtigt, men det er sådan jeg forstår det på.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

a) når klodserne ikke bevæger sig på trods af forskellige kræfter, skyldes det gnidningskraften i trissen. Hvor stor er den kraft når ingen af klodserne bevæger sig ?( husk summen af kræfterne skal være 0). hvilken retning har den?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2011 af fututte (Slettet)

Interessant opgave. Er der også gnidningskraft på klodserne, eller er det kun på selve trissen?


Skriv et svar til: 2 klodser på en trisse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.