Matematik

rødder

04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

hej :)

hvordan afhænger antallet af rødder af k i ligningen f(sænket k)(x) = x^2 + k * x + k?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Se på diskriminanten d(k) for 2.-gradspolynomiet fk(x) . Hvis d(k) > 0, er der to rødder, hvis d(k) = 0, er der netop een rod, og hvis d(k) < 0, er der ingen rødder. Udtryk d(k) som en funktion af k.


Svar #2
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen jeg kan jo ikke regne diskriminanten d ud når jeg ikke får nogle tal oplyst? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Diskriminanten er jo et udtryk i k (en funktion af k), og du kan så undersøge for hvilke værdier af k bliver d > 0, for hvilke værdier af k bliver d = 0, og for hvilke værdier bliver d < 0.


Svar #4
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

det forstår jeg ikke.

hvordan kan jeg se det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Start med at opstille diskriminanten for fk(x) som er et 2.-gradspolynomium.

d = b2 -4ac = k2 -4·1·k = k2 -4k . Undersøg nu, for hvilke værdier af k er d > 0, for hvilke er d = 0, og for hvilke er k < 0.

Bemærk, at d er et 2.-gradspolynomium i k.


Svar #6
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

det ved jeg ikke hvordan man gør, eller kan hvert fald ikke lige se fidusen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal undersøge, for hvilke værdier af k er 2.-gradspolynomiet k2 -4k > 0, =0, og < 0. Du må have hørt om 2.-gradspolynomier? Start med at finde rødderne i 2.-gradspolynomiet.


Svar #8
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

ja, har jeg også, men jeg er lidt i tvivl om hvad mit 2. gradspolynomiet er?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er 2.-gradspolynomiet i k: d(k) = k2 -4k .


Svar #10
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen er det så ikke, d = b2 -4ac. 
a = k
b = -4
c = k
kommer den så ikke til at hedde d = -4^2 - 4 * 1 * 1? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, k er jo den uafhængige variable (der normalt kaldes x) . Det er et polynomium i k, så a = 1, b = -4, c = 0.


Svar #12
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

er dette så rigtigt:

d = -b^2 - 4 * a * c = (-(-4)^2 - 4 * 1 * 0) = 16

derfor er der to rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er korrekt, at polynomiet d(k) har to rødder. Det ses jo også ret let af nulreglen.


Svar #14
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

okay, så er spørgsmålet nu bare om hvad k fortæller om antallet af rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14 -- Du har et polynomium d(k) og du skal nu lave fortegnsvariation for dette polynomium. Du skal jo finde ud af, for hvilke værdier af k er d(k) > 0, d(k) = 0, og d(k) < 0.


Svar #16
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

hedder den så: d(k) = ( -b +- (kvadratrod)(d)) / (2a) = (-(-4)+-(kvadratrod)(16)) / (2*1) = 4;0


Svar #17
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

og så ved vi at

når d(k)<4 er f(x) >0
når d(k) = 4 er f(x) = 0
når d(k)> 4 er f(x) > 0

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, det er ikke rigtigt. Du skal bruge fortegnsvariationen for d(k) til at beskrive antallet af rødder i fk(x) . Start med at lave fortegnsvariation for polynomiet d(k) . Du har allerede fundet rødderne i d(k). For hvilke værdier af k er d > 0, = 0, og < 0 ?


Svar #19
04. oktober 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen det ved jeg så ikke hvordan jeg skal gøre. for det troede jeg var det jeg havde gjort ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #20
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#19

Lav fortegnsvariation for funktionen g(x) = x2 -4x . Hvor er g(x) > 0, = 0, og < 0 ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.