Matematik

Hjælp til at forstå spørgsmål om grænseværdi.

07. oktober 2010 af Fzang (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har disse spørgsmål (et billede af dem)

http://cl.ly/2j9r 

a) og b) er relativt lette at forstå og lave. Spørgsmål c) forstår jeg dog absolutet intet af. Jeg ved ikke hvad h er? Det jeg forbinder med h er taylorpolynomiet til en funktion, men jeg har ingen anelse om hvordan jeg så skal bære mig ad. Kan nogen lette på forståelsen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Prøv at skrive f(r,rh) op først, dvs sæt r ind i stedet for x og rh ind i stedet for y. Når du har den kan du dele med h, reducere på det og så fremgår grænseværdien.


Svar #2
07. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

Vil det så være f (r,rh) = sqrt (4*h*r*h - 3*(r*h)^2)?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

f(x,y) =sqrt(4xy-3y^2)

Så er

f(r,rh)=sqrt(4*r*rh-3(rh)^2)


Svar #4
07. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

 Skal rh så forstås som r gange h, eller som en selvstændig variabel med navnet rh? Nu forvirrer du mig :p


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Jeg forstår det som r*h

Jeg prøvede bare at gøre det tydeligt, hvad der er x og y:-)


Svar #6
07. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

Jeg er stadig ikke sikker på hvordan man skal finde grænseværdien, med de betingelser der er stillet op, eller hvor man overhovedet starter med sådan en størrelse.

Først har jeg sat kvadratrod om hele udtrykket, ved at lade nævneren hedde h^2, og derefter dividerer jeg h^2 op i tælleren og får et udtryk der hedder

sqrt((4y^2)/x - 3y^2)

Og ved ikke helt om jeg er på afveje eller ej.

Kan jeg ikke få lidt hjælp? :-)
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Vi har f(r,rh)=sqrt(4*r*rh-3(rh)^2)=√(4r2h-3r2h2)=r√(4h-3h2)

Så kan vi dele med h

f(r,rh)/h=r√(4h-3h2)/h=r√(4/h-3)  (da vi kan sætte h ind under kvadratroden ved at kvadrere)

4/h→∞ for h→0+


Svar #8
07. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

Så jeg ender med et udtryk der hedder

r * sqrt(4/h-3) hvor 4/h går mod uendelig. Hvad gør man så med r? Og hvordan skal betingelsen "for r ∈ [0, 4/3]" benyttes?


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Godt spørgsmål. Det er temmelig ligegyldigt hvad r er, bortset fra fortegnet. r har samme fortegn i det givne interval, så det hele vil gå mod ∞ når h går mod 0 fra højre.


Svar #10
07. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

 Det lyder fornuftigt :-)

Mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Borset fra der hvor r er 0!

Man skal aldrig genlæse en opgave. Jeg havde ikke lige lagt mærke til at intervallet var lukket. Ved r=0 må grænseværdien også blive 0.


Skriv et svar til: Hjælp til at forstå spørgsmål om grænseværdi.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.