Fysik

Bølger - Lydens fart

07. oktober 2010 af qazqaz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har problemer med følgende opgave, jeg ved ikke hvordan jeg skal regne den ud:

Fotoet viser en opstilling til bestemmelse af lydens fart i luft. Den ene ende af et rør er stukket ned i vand. Over røret er anbragt en højtaler, som udsender en tone med en valgt frekvens f. Når røret flyttes op og ned, forstærkes lyden i bestemte positioner for røret (lydniveauet ændres). For hver frekvens bestemmes afstanden (delta)L mellem to nabo-positioner, hvor lyden forstærkes. Lydbølgerne i røret har bølgelængden 2•(delta)L.

Jeg får opgivet en tabel for sammenhørende værdier for frekvensen og afstanden:

F/kHz

1,20
1,60
2,00
2,40
2,80
3,20
3,60
4,00

(delta)L/m

0,144
0,110
0,083
0,070
0,060
0,053
0,050
0,043

Opgaven går ud på at bestemme lydens fart i luften? Folk skal ikke lave opgaven for mig, men fortælle mig hvad jeg skal gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2010 af peter lind

brug frekvens*bølgelængde = bølgehastighed


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

da f*λ = v   <=>  f = v*1/λ

indtast 1/λ 'erne i liste 1 (x-værdier) og f 'erne i liste 2 (y-værdier) og lav en lineær regression. Af ovenstående ses at hældningskoefficienten er lig med hastigheden v.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2012 af dumstudent (Slettet)

#2

Det forstår jeg ikke. jeg får hældningskoefficienten til at være 0.023?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

For hver observation skal der gælde, at v = f·λ = f·2ΔL . Beregner man gennemsnittet for alle observationerne får man

<v> = 343,1m/s

hvilket er et meget fornuftigt resultat.

Bemærk, at de målte ΔL værdier skal ganges med 2 for at blive til bølgelængde, og at frekvenserne er givet i kHz.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2012 af dumstudent (Slettet)

Tusind tusind tak for det meget hurtige svar - det havde jeg bestemt ikke regne med :-)

Jeg har fundet min fejl. I min tabel var delta L nemlig halvdelen af de værdier, der er oplyst i denne tråd. Altså skulle jeg sige v = f·4ΔL. Tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Bølger - Lydens fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.