Matematik

Opgavetjek - cirkel og ligninger

08. oktober 2010 af Bladlus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder følgende: En cirkel er givet ved ligningen x^2+2x+y^2-6y=15 og en linje er givet ved ligningen y=2x-5

a) Bestem koordinaterne til hvert af cirklens skæringspunkter med linjen.

x^2+2x+y^2-6y=15

(x+1)^2+(y-5)^2 = 15 + 1^2 + 3^2

Centrum (1,3) og r = kvadratroden af 25

(x+1)^2+(2x-5-3)^2 = 25

(x+1)^2+(2x-8)^2=25

x^2+2x+1+4x^2+16x-64=25

5x^2+18x-63=25

5x^2+18x-88=0

d=b^2-4ac = 18^2-4*5*(-88) =2084

2 løsninger: -18+kvadratroden af 2084/2*5 = x = -13,43

                 -18-kbadratroden af 2084/2*5 = x = -22,57

x koordinatens fundne værdi indsættes på x`s plads i ligningen

y=2x-5

y= 2*(-13,43)-5 = -31,86

y= 2*(-22,57)-5= -50,14

De fundne koordinatsæt er (-13,43; -31;86) og (-22,57;-50,14)

Er i enige derude eller har jeg lavet fejl?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

En cirkel er givet ved ligningen x^2+2x+y^2-6y=15

omskrivning til standardform

(x2+2x+12)+(y2-6y+32)=15+12+33

(x+1)2+(y-3)2=52

centrum (-1,3) og radius 5

y=2x-5 indsættes

(x+1)+(2x-5-3)=25

x2+2x+1+4x2-32x+64=25

5x2-30x+40=0

x2-6x+8=0

Du har lavet en del sjuskefejl i dine udregninger, gå dem igennem igen inden du går videre herfra


Svar #2
08. oktober 2010 af Bladlus (Slettet)

Orv ja, det havde jeg slet ikke set men opgaven går op nu, så mange tak for din hjælp!


Skriv et svar til: Opgavetjek - cirkel og ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.