Matematik

5+x/9+x - 9+x/5+x =0

11. oktober 2010 af holgersvenske (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen der kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

gang alle led med fællesnævneren, som her er 45, forkort derefter brøkerne så har du nok en ligning du selv kan løse


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

eller er du en af dem som ikke kan finde parentes-tasterne ??

(5+x)/(9+x) - (9+x)/(5+x) = 0       er dette den rigtige?? I så fald skal du gange alle led med (9+x)(5+x), forkorte og gange ud, så får du en simpel førstegradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Pas på, for nu har vi igen et spørsmål, hvor der er risiko for at vi giver forkerte svar. 

Jeg går ud fra at der i din opgave er "brøkstreger"?

Er brøkstregen under hele ledet "5+x" og over hele leddet "9+x" eller er det rent faktisk en brøk der hedder x/9 ??

Hvis brøkstregen er under "5+x" og der står "9+x" under brøkstregen, så bør du skrive opgaven således:

(5+x) / (9+x) - (9+x) / (5+x) = 0

Inden vi kan hjælpe dig, er det vigtigt, at vi forstår opgaven korrekt


Svar #4
11. oktober 2010 af holgersvenske (Slettet)

hej.. stykket ser sådan ud

5+ x over den første brøk stmvh kristreg og 9+x under her. og så - (minus) 9+5 øverst og 5+x under brøk stregen og  så = 0 ian


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Okay, så ser opgaven altså sådan her ud:

(5+x) / (9+x) - (9+x) / (5+x) = 0

(5+x) / (9+x) = (9+x) / (5+x)

⇓ (gang med (5+x) på begge sider af lighedsteg)

(5+x)2/(9+x) = (9+x)

⇓ (gang med (9+x) på begge sider

(5+x)2 = (9+x)2

25 + x2 + 10x = 81 + x2 + 18x

-8x = 56

x = 7

Husk til næste gang, du spørger, at det er vigtigt, at du sætter parenteser om leddene, så vi kan se, hvad der står over og under brøkstregen. 

Der er stor forskel på om der står x/9 eller (5+x) / (9+x)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Tilslutter mig ovenstående. Det var ikke med vilje jeg gav dig forkert hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Men jeg forstår dig godt, Mette48, for du gav det svar, som opgaven var beskrevet :-)

Jeg har bare set så mange gange, at man glemmer parenteserne, når man omskriver brøkerne til noget, der kan læses her på Studieportalen. Svaret du gav, var rigtigt. Opgaven var bare stillet forkert ;-)


Svar #8
12. oktober 2010 af holgersvenske (Slettet)

hej piger tak for hjælp ,men der er ingen parenteser i stykket opgaven er skrevet på to brøk streger.. mvh kristian.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. oktober 2010 af mathon

...næh
     men du bør vide, at du skal sætte parentes om tællere og nævnere, der indeholder mere end ét led
     før du reducerer - almindelig reduktionsgrundviden fra folkeskolen...     ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

Hvis du kunne skrive brøkstregerne her på Studieprotalen på samme måde, som de er skrevet i din opgave, så var der ingen problemer.

Men her kan du kun skrive en skråstreg eller et kolon. Det er DERFOR, det er så vigtigt, at du sætter parentes om leddene. Ellers kan vi jo ikke se om 5-tallet også skal deles eller om det bare er "fem" :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

\[
5+x/9+x =5+\frac{x}{9} +x

(5+x)/(9+x) =\frac{5+x}{9+x}
\]

 undskyld rodet, forsøgte lige at tydeliggøre forskellene med latex, men det virker ikke.

PS er svaret ikke x = -7??


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Jo, Brian, du har ret - svaret er x= -7 - godt set, der smuttede lige et lille minus for mig dér ;-)


Skriv et svar til: 5+x/9+x - 9+x/5+x =0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.