Matematik

Opgave fra eksamenssæt

10. april 2005 af Marco (Slettet)
Hej!

Jeg sidder med dette eksamenssæt: http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/2004-8-2-med.pdf?menuid=150560

Er kommet i tvivl i opgave 4 - vil derfor gerne ha' et hint eller to, hvis I har tid..

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2005 af Lurch (Slettet)

enten kan du beregne den i hånden, eller også kan du lave regression med din lommeregner.
1) find a og b
du ahr en masse (x,L(x)) værdier
indsæt dem i dit funktionsudtryk
Då får 2 ligninger med 2 ubekendte du kan løse for a og b
Ellers kan du indsætte alle dine værdier i din lommeregner, og få den til at bestemme de bedst passende værdier fo a og b. jeg kan ikke huske hvordan man gør

Når du har dit udtryk for L(x) er de andre opgaver bare at sætte de givne oplysninger ind, og isolere den resterende størrelse

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2005 af Lurch (Slettet)

får man ti-82 til at beregne a og b får man
b=83,41
a=0,3138

Svar #3
10. april 2005 af Marco (Slettet)

jeg får L(x) = 83*x^0,31... jeg har beregnet den ud fra (1,83) og (16,196) -må jeg det?

Hvordan laver jeg de to sidste... aso alderen når deys længde er 212mm og den sidste...

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2005 af Lurch (Slettet)

Nu kan jeg ikke huske hvad formuleringen "bestem" præcis indbefatter, men sådan kan du sagtens gøre det. Det er dog altid mere nøjagtigt at bruge en lommeregner, da den tager alle punkterne i betragtning, hvor din beregning kun tager 2 med. Hvis de to punkter du havde valgt lå lidt skidt i forhold til hinanden, som det jo ofte sker med rigtige målinger, ville du måske få en meget forkert værdi for a og b.

212=83x^0,31

isoler x, du skal bruge log

den sidste,
se på forholdet mellem de to tilfælde
L/L1 = (83*(1,25x)^0,31/(83*x^0,31)



Svar #5
10. april 2005 af Marco (Slettet)

Er ikke helt sikker på: L/L1 = (83*(1,25x)^0,31/(83*x^0,31)... Her skal jeg vel ha' isoleret x... men hvordan? :S

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2005 af Lurch (Slettet)

x forsvinder :)
L/L1 = (83*(1,25x)^0,31)/(83*x^0,31)
L/L1 = ((1,25x)^0,31)/(x^0,31)
L/L1 = (1,25^0,31*x^0,31)/(x^0,31)
L/L1 = 1,25^0,31

Svar #7
10. april 2005 af Marco (Slettet)

Ok - nu forstår jeg!

Tak for den store hjælp!

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Når der som her foreligger et datasæt indeholdende flere end to målinger (x,L) SKAL regression anvendes til at fastlægge konstanterne a og b i udtrykket

L(x) = b*x^a, x >= 1

Der er tale om modelkontrol, hvorfor alle data skal inddrages. Det er en ukorrekt besvarelse af spørgsmålet at bestemme a og b på grundlag af to udvalgte datapunkter (x,L).

//Singularity

Skriv et svar til: Opgave fra eksamenssæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.