Matematik

Tre spørgsmål

13. oktober 2010 af Malden (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, har problemer med tre opgaver..

a) En vare koster 342 kr., efter at der er trukket 10% rabat fra. Hvad kostede den før?

b) Hvis den kvartalvise rente er 3 % hvor stor er da den årlige rente?

c) Hvis den årlige rente er 12%, hvor stor er da den kvartalvise rente?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2010 af mathon

a) En vare koster 342 kr., efter at der er trukket 10% rabat fra. Hvad kostede den før?

                     Førpris = (342 kr) / 0,90

b) Hvis den kvartalvise rente er 3 % hvor stor er da den årlige rente?

              1+rår = 1,034

               rår = (1,034 - 1)

               pår = (1,034 - 1)·100%

c) Hvis den årlige rente er 12%, hvor stor er da den kvartalvise rente?

             (1+rkv)4 = 1,12

              1+rkv = 1,121/4

               rkv = (1,121/4 - 1)

               pkv = (1,121/4 - 1)·100%


 


Svar #2
13. oktober 2010 af Malden (Slettet)

Og er de her opgaver rigtige?

Opgave 1
a) Hvor mange % udgør 34 kg af 187 kg?

Man dividere det antal kilo man skal finde procent-tallet for, med det totale antal kg.
34/187 = 0,1818 = 18,18 %

b) 4 ud af 5 drikker kaffe. Hvor mange procent er det?

Man dividere de fire der drikker kaffe med de fem der ikke gør:
4/5 = 0,8 = 80 %

c) 1200 var stemmeberettigede. 874 stemte. Hvor stor var stemmeprocenten?

Man dividere det antal der stemte med det totale antal stemmeberettigede:

874/1200 7283 = 72,83
Opgave 2
a) Find 6% af 468 kr. =

Man omskriver de 6 % til decimaltal (0,06) procent og ganger det med det totale beløb:

468 / 100 = 4,68

4,68 * 6 = 28,08 kr

b) Find 0,034% af en million.

Man dividere 0,034 med en 1000000(en million):

0,034 / 1000000 = 0,000000034

* 100 = 0,0000034 %

c) Jeg havde 2500 kr. Der er 60% tilbage. Hvor meget er det?

2500 = 100%

2500/100 = 25 * 60 = 1500 kr
½
Opgave 3
a) Find hele beløbet, når 3% af beløbet er 75 kr.

75 / 3 = 25

25 * 100 = 2500

b) 21 elever var til undervisning. Det var 75%. Hvor mange elever var der i alt?

21 elever = 3:4

21:3 = 7

7 elever = 1/4

7 * 4 elever = 28 elever

c) Momsbeløbet (25%) er på 456,5 kr. Hvor stor er prisen uden moms?

Da momsen er en fjerdedel af den samlede pris, siger vi:

4 * 456,60 = 1826 kr.

Opgave 4
a) Læg 0,5% til 1200 kr.

0,005 * 1200 = 6

1200 + 6 = 1206

b) Læg 300% til 500 kr.

3 * 500 = 1500

1500 + 500 = 2000

c) Træk 99,95% fra 350.000.

0,9995 * 350000 = 349825

350000 - 349825 = 175

Opgave 5
a) En vares pris stiger fra 153,25 kr. til 168,75 kr. Hvor mange procent er varen steget?

168,75/153,25 = 1,101

1.101 - 1 = 0,101 - 1 0,898 = 9,8%

b) En størrelse vokser fra 234 til 402. Hvor mange procent?

402/234 = 1,717

1,717 - 1 = 0,717 - 1 = 0,282 = 28,21 %

Opgave 6
a) En vares pris falder fra 168,74 kr. til 153,25 kr. Hvor mange procent er varen faldet?

153,15 / 168,74 = 0,908

0,908 - 1 = -0,091 = 9,18%

b) Den ugentlige arbejdstid blev nedsat fra 40 t til 37 t. Hvor mange procent er det?

F = 37/40 = 0,925 - 1 -0,075 = - 7,5 %

Opgave 7

Opgave 8
a) En håndværkertilbud er på 22.500 kr. inklusive 25% moms. Hvad koster det uden moms?

22500 / 5 = 4500

4500 * 4 = 18000

Opgave 10
a) Følgende udklip er fra en annonce om lån:
Meningen er, at man kan vælge mellem at betale 1,2% pr. måned eller 14, 4% pr. år.
Hvad ville du vælge?


1,2^ 12 = 8,916100448

Jeg ville vælge 1,2% pr måned, fordi man betaler mindre der.

Opgave 11
Tabellen nedenfor viser den gennemsnitlige timeløn for håndværks- og industriarbejdere i 1979 og 1989.

Opgave 10
a) Følgende udklip er fra en annonce om lån:
Meningen er, at man kan vælge mellem at betale 1,2% pr. måned eller 14, 4% pr. år.
Hvad ville du vælge?


1,2^ 12 = 8,916100448

Jeg ville vælge 1,2% pr måned, fordi man betaler mindre der.

Opgave 11
Tabellen nedenfor viser den gennemsnitlige timeløn for håndværks- og industriarbejdere i 1979 og 1989.

                                 1979 1989 lønstigning          %-stigning
                                                                                                         i alt %-stigning i gennemsnit pr. år
faglærte arbejdere 58,60 117,39 58,79                100,32                    10,032
ufaglærte mandlige arbejdere 51,64 104,13 52,44 101,64         10,164
ufaglærte kvindelige arbejdere 46,87 92,23 45,36 96,77           9,677
 


a) Hvilken af de tre grupper har haft den største lønstigning i perioden 1979-1989?

De faglærte arbejdere

b) Hvilken af disse grupper har haft den største procentvise stigning i denne periode?

De ufaglærte arbejdere

c) Bestem for de faglærte arbejdere den gennemsnitlige årlige procentvise lønstigning.

10,032


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2010 af mathon

#1 var starthjælp
men ikke et signal
om evigt copy-past-tjenerskab   ;-)


Svar #4
13. oktober 2010 af Malden (Slettet)

;) forventer jeg nu heller ikke.. Tror det er rigtigt nok, men vil gerne lave en  god aflevering i mit hade fag :) Forstår ikke helt de formler du sendte om renter.. Der er ikke nævnt noget med år i opgaven..


Skriv et svar til: Tre spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.