Matematik

problem regning 1985

13. oktober 2010 af bananman (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, jeg har lidt svær med en opgave

I et strikke mønster bliver der for hver ny række tilføjet en maske mere end i den foregående række. Der bgyndes med 1 maske i 1. række.

udfyld på svar-arket en tabel som denne der viser hvordan maskernes samlede antal ændrer sig.

i et andet strikkemønster begyndes der igen med 1 maske i 1. række men denne gang tilføjes der 2 nye masker for hver række.

hvis der i alt er strikket 529 masker, hvor mange rækker vil det så svare til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

I den sidste del er antallet af masker i række nummer r

m = 2(r-1) + 1 = 2r - 1

Find r for m = 529 .


Svar #2
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

altså kan du komme med et eksempel på f.eks. række 5 og vise hvordan du regne det ud.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er jo det formlen angiver, at man lægger 2 masker til for hver række, og at man starter med 1 maske i række 1:

r=1 : m=1
r=2 : m=3
r=3 : m=5
r=4 : m=7
r=5 : m=9
....
r=? : m=529


Svar #4
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

det er ikke rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad er ikke rigtigt?


Svar #6
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

mellemregningen fordi det skal give mere end det i hver række, men jeg ved ikke hvad og hvordan man løser den.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

I din opgave i #0 har du selv skrevet

"i et andet strikkemønster begyndes der igen med 1 maske i 1. række men denne gang tilføjes der 2 nye masker for hver række"

Der startes med 1 maske i række 1, og der lægges 2 nye masker til i hver række. Det er da det mønster, jeg har skitseret i #3, og hvis formel jeg har angivet i #1. For at finde det rækkenummer r, hvor m = 529, løses ligningen

529 = 2r -1, dvs r = 265 .


Svar #8
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

Hvorfor skriver du 2r-1

Ved at r står for række


Svar #9
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

Altså i række 3 i 1. del står der at der er 6 masker.


Svar #10
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

og 2. del burde så være mere.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, r er rækketallet, og formlen m = 2r -1 angiver den formel, hvorved man kan beregne antallet af masker i række nummer r.

OK, jeg ser nu, at det samlede antal masker skal være 529, ikke bare at der skal være 529 masker i den sidste række.

Så skal vi lægge masketallene sammen i r rækker. Det giver

M = ∑s=1r m(s) = ∑s=1r (2s-1) = 2·r(r+1)/2 - r = r2

Det antal rækker r, hvorved der i alt er strikket 529 masker, er da r = √529 = 23 .


Svar #12
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

Ok tak, men kan du vise mig en mellemregning som ikke er så svær at forstå.


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Vi kan vende tilbage til skemaet i #3, hvor vi nu også udregner det samlede antal masker i rækkerne til og med den aktuelle række:

r=1 : m=1 : samlet antal masker = 1 = 12
r=2 : m=3 : samlet antal masker = 1+3 = 4 = 22
r=3 : m=5 : samlet antal masker = 4+5 = 9 = 32
r=4 : m=7 : samlet antal masker = 9+7 = 16 = 42
r=5 : m=9 : samlet antal masker = 16+9 = 25 = 52
r=6 : m=11 : samlet antal masker = 25+11 = 36 = 62
r=7 : m=13 : samlet antal masker = 36+13 = 49 = 72
....
osv.
Det samlede antal masker efter række nummer r er r2 .


Svar #14
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

Mange tak for hjælpen.


Svar #15
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

Men kan du ikke hjælpe med den første.


Svar #16
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

Kan du godt beskrive en fremgangsmåde.


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16

Her findes det samlede antal masker efter r rækker som summen af alle de hele tal fra 1 til r. Det er r(r+1)/2 .

Vi kan lave den tilsvarende tabel for dette maskemønster:

r=1 : m=1 : samlet antal masker = 1
r=2 : m=2 : samlet antal masker = 1+2 = 3
r=3 : m=3 : samlet antal masker = 3+3 = 6
r=4 : m=4 : samlet antal masker = 6+4 = 10 
r=5 : m=5 : samlet antal masker = 10+5 = 15
r=6 : m=6 : samlet antal masker = 15+6 = 21
r=7 : m=7 : samlet antal masker = 21+7 = 28
...
osv.
Efter r rækker er det samlede antal masker r(r+1)/2 .
 


Svar #18
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

og hvad med et tabel for den næste.


Svar #19
13. oktober 2010 af bananman (Slettet)

en fremgangsmåde til den der med 529 hvad er det.


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#19

Den har jeg jo gennemgået for dig i detaljer ovenfor. Se #11 eller #13.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.