Matematik

Multiplikation og division i base 6. Hjælp

14. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Hej (:

Jeg sidder og prøver at gange og dele i base 6, men kan ikke rigtig finde ud af det.

Jeg har følgende stykke: 5(6)*135(6)

Jeg gør følgende : 5(6)=5*6^0

135(6)=1*6^2+3*6^1+5*6^0

5(6)*135(6)=(5*6^0)*(1*6^2+3*6^1+5*6^0)=5*1*(6^0+2)+5*3*(6^0+1)+5*5*(6^0+0)
=5*6^2+15*6^1+25*6^0

Hvad skal jeg så gøre?

Division stykket: 2123(6)/3(6)
2123(6)=2*6^4+1*6^3+2*6^2+3*6^1+0*6^0
3(6)=3*6^0

2123(6)/3(6)=(2*6^4+1*6^3+2*6^2+3*6^1+0*6^0):(3*6^0)
Er ikke sikker på følgende omskrivelse men det giver= 2/3*6^4+1/3*6^3+2/3*6^2+1*6^1+0*6^0 (er dette korrekt?)

Hvad skal jeg så gør?

Hvis jeg så vil dividere 5(6) med 5(6). Hvad gør jeg her?

På forhånd tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Den første opgave har du jo fået udførligt svar på i din anden tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=904470#904947 

Divisionsstykket gøres nok lettest ved at forlænge brøken med 2(6) :

2123(6)·2(6)/(3(6)·2(6)) = 4350(6)/(10(6)) = 435(6)


Svar #2
14. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Kan se en fejl, 2123(6)*2(6)=4000(6)+200(6)+40(6)+10(6)=4250 (6). dvs det er 4250 (6)/10(6). Men hvordan gør jeg? Altså hvordan deler man i base 6?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, du har ret, det skal være 4250(6)/10(6) = 425(6) .

Man deler i base-6 helt på samme måde, som man deler i base-10, hvor man bruger en base-6 multiplikationstabel og trækker fra i opstillingen. Ved en division bestemmer man, hvor mange gange, man kan trække divisoren fra dividenden.


Svar #4
14. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Tak, hvad er 1(6)+4(6)? :). Det tabel jeg har rækker kun til 3..


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

1(6)+4(6) = 5(6)


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2010 af mathon

se tabeller i
basis 6
   i

Vedhæftet fil:tabeller i basis 6.doc

Svar #7
14. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Ihh større hjælp tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2010 af mathon

desværre var der tastfejl
se i stedet
 

Vedhæftet fil:tabeller i basis 6-1.doc

Svar #9
14. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

I orden, jeg mente også *stor hjælp :D


Skriv et svar til: Multiplikation og division i base 6. Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.