Matematik

Koordinater til centrum i en cirkel

17. oktober 2010 af MTP92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej!

Jeg har brug for afklaring af et spørgsmål angående cirkler.

På formen (x-a)2+(y-b)= r2 har cirklen centrum i C (a,b)

Hvorfor har cirklen med ligningen (x+5)2+(y-2)2 = 16 så centrum i (-5,2) ? Burde det ikke være (5,-2) ?

Jeg forstår det ikke helt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

Hvis du ser i den første formel, kan du se, at der er - i paranteserne. hvis det skulle være efter din teori, burde centrum i den første cirkel så have været (-a,-b). giver det mening?


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. oktober 2010 af mathon

                            (x - a)2 + (y - b)2 = r2                          til sammenligning med

                            (x - (-5))2 + (y - 2)2 = 42


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Generelt gælder om C's koordinater:

Førstekoordinaten indgår i den første parentes med modsat fortegn

Andenkoordinaten indgår i den anden parentes med modsat fortegn

Nemt at huske   ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. oktober 2010 af mathon

generelt

cirklens ligning

                                                   x2 + y2 + 2dx + 2ey + f = 0

                                     med  centrum C(-d,-e) og radius r = √(d2 + e2 - f)


Skriv et svar til: Koordinater til centrum i en cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.