Matematik

Cirklens punktmængde?

17. oktober 2010 af MTP92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg skal i en opgave finde punktmængden til følgende ligning:

x2 + y2 - 6x +2y + 10 = 0

Hvad menes her med punktmængden, og kan nogen komme med hints til, hvordan jeg kan beregne det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Punktmængden er alle de punkter, der ligger på periferien af en bestemt cirkel, og denne er cirkel er entydigt bestemt ved angivelsen af koordinaterne for cirklens centrum samt dens radius.

Kvadratkompletter ligningen til formen

(x - x0)2 + (y - y0)2 = r2 ,

hvoraf aflæses cirklens centrum til (x0 ; y0) og dens radius til r .


Svar #2
17. oktober 2010 af MTP92 (Slettet)

Okay, det har jeg gjort nu. Men hvordan kan jeg så angive punktmængden?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Punktmængden er

{(x,y)∈R2 | (x - x0)2 + (y - y0)2 = r2 } ,

hvori indsættes værdierne for det funde centrum og radius. Eller den kan angives som cirklen med centrum (x0 ;y0) og radius r , med de fundne værdier.


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. oktober 2010 af mathon

det bliver lidt mere konkret,
når du har omskrevet

                     x2 + y2 - 6x +2y + 10 = 0
til
formen
                    (x - xo)2 + (y - yo)2 = r2
 
....................

x2 - 6x = (x-3)2 - 9

y2 + 2y = (y+1)2 - 1


Svar #5
17. oktober 2010 af MTP92 (Slettet)

Omskrivningen bliver altså

(x-3)2+(y+1)2 = 0

Men jeg forstår stadig ikke, hvordan jeg finder punktmængden ?!


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Heraf aflæser du cirklens centrum til (3 ; -1) og dens radius til r = 0 . En cirkel med radius 0 er identisk med dens centrum, så punktmængden består af det ene punkt ( 3 ; -1) , altså

M = {(3 ; -1)}


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. oktober 2010 af mathon


                    ...hvad vil man kalde "cirklen" med centrum (3,-1) og radius 0  ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

et rundt punkt ??


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. oktober 2010 af mathon

                                                        ...cirklen udarter til punktet (3,-1)
men #6
kom en anelse før min,
så #7 skal ikke ses som en kommentar til #6,
men som svar på #5


Skriv et svar til: Cirklens punktmængde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.