Matematik

To ligninger med to ubekendte

19. oktober 2010 af migxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

2x + y = 3

x - y = 0

Jeg forstår virkelig ikke hvad det er jeg skal gøre :-S ... er der nogen herinde der kan forklare det på en forståelig måde ? :-D


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Læg de to ligninger sammen. Derved fremkommer en ligning i x alene, der kan løses. Det fundne x indsættes i en af de to liginger til bestemmelse af y.


Svar #2
19. oktober 2010 af migxx (Slettet)

altså hvordan.. vil du ik vise hvordan du gør, fordi tro mig jeg fattede intet af det der :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2010 af sinealbertsen (Slettet)

Først isolerer du den ene ukendte i den ene af ligningerne. fx isoler y i den første ligning (det giver y = 3-2*x). Det du har isoleret y til indsætter du på y's plads i den anden ligning (dvs. x-(3-2*x)=0), og så isolerer du x, da den er den eneste ubekendte i denne ligning. nu kender du værdien for x (den giver 1) og den indsætter du i den anden ligning (ligningen: x-y = 0), hvor y er den eneste ubekendte. nu har du fundet både x og y :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ved additon af ligningerne fremkommer ligningen

3x = 3, hvoraf x = 1, der så indsættes i den 2. ligning, hvoraf 1 - y = 0, dvs y = 1.


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

2x   +   y   = 3

 x    -    y   = 0

-------------------    lægge sammen

2x + x +y -y   = 3 + 0

3x  =  3


Svar #6
19. oktober 2010 af migxx (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!! :o)


Svar #7
19. oktober 2010 af migxx (Slettet)

hvad med:

7x - 3y = 15
5x + 6y = 27 <=>

7x - 3y + 5x + 6y = 15 + 27

12x + 3y = 42 ??? okay det virker ret forkert .... ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man kan løse systemet ved lige store koefficienters metode, eller ved substitutionsmetoden. Ved lige store koefficienters metode ganges ligningerne med passende konstanter, således at koefficienten til den ene variable bliver den samme i begge ligninger. Derved kan denne variable elimineres ved subtraktion af ligningerne, og den resulterende ligning i een variable kan nu løses.

I dette tilfælde ganges den første ligning med 2:

14x -6y = 30
 5x +6y = 27

Lægges ligningerne nu sammen, forsvinder y:

(14+5)x = 30+27 , altså

19x = 57, dvs x = 3

Dette indsættes i en af de to ligninger:

7·3 -3y = 15, altså 3y = 21-15 = 6, eller y = 2


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2010 af mathon

I:  7x - 3y = 15                                 I multipliceres med 2 og kaldes III
II: 5x + 6y = 27

III: 14x - 6y = 30
II:  5x + 6y = 27                                II og III adderes

     19x = 57
      x = 3                                          som indsat i  I: 7x - 3y = 15 giver

      3y = 7·3 - 15 = 6
       y = 2


 


Svar #10
19. oktober 2010 af migxx (Slettet)

hvorfor ganges de med to?


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Derved opnås, at koefficienterne til y bliver henholdsvis -6 og 6 i de to ligninger, hvorved y forsvinder, når de to ligninger adderes.


Skriv et svar til: To ligninger med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.