Matematik

røringspunkt. tangnetplan og kugle

24. oktober 2010 af richgirl (Slettet)

Jeg har fået oplyst et punkt P(2,-1,7) og Centrum C(0,0,5) for en kugle og kommer frem til følgende ligning:

Jeg har følgende ligning for en kugle:
(x)^(2) + (y)^(2) + (z)^(2) - 10.*z + 16.=0

Jeg har ligning for en tangentplan til kuglen:
x + 2*y - 2*z + 1=0

Jeg skal finde røringspunkt for disse:
 

Jeg er kommet frem til en parameterfremstilling af en linje, der går gennem centrum og har planens normalvektor som retningsvektor: Cirklen har centrum i (0,0,5)

x = 0 + t*1
y = 0 + t*2
z = 5 + t*-2

Ved at indsætte disse i kuglens ligning og solve det kommer jeg frem til følgende:
solve(9.*(t)^(2) - 9.=0, t)  t=1   t=-1

Det er her mit problem kommer ind. Der skal kun være én løsning og ikke to, hvis der skal være én røringspunkt.

Er der nogle der kan se, hvor det går galt i mine beregninger???



 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2010 af peter lind

Linjen gennem centrum skærer hinanden i 2 diametralt modsatte punkter, så når du løser på den måde får du ganske rigtig 2 løsninger, hvoraf den ene ikke dur. Du skal sætte parameterfremstillingen ind i planens ligning. Så får du den søgte løsning.


Skriv et svar til: røringspunkt. tangnetplan og kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.