Matematik

mat ab2, opg. 252 - Koordinater til skæringspunkter ...

25. oktober 2010 af NinaSJ (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen :)

Jeg har problemer med denne opgave, som bare driller mig. Jeg håber I vil hjælpe mig. 

Det er opgave 252 i matematikbogen ab2, STX.

Opgaven lyder således: Bestem koordinaterne til skæringspunkterne mellem parablen med ligningen y=x2-2x+ og linjen med ligningen y= x+2. Bestem derefter ligningerne for tangenterne til parablen i de to skæringspunkter. 

Jeg har lavet lidt, men jeg tror ikke det er rigtigt. Håber nogle er friske og vil hjælpe :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Skæring mellem parabelen y = x2 -2x og linien y = x+2 kræver, at de to lininger er opfyldt samtidig. Løsderfor ligningen

x2 -2x = x+2

til bestemmelse af x-koordinaterne for de to skæringspunkter.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. oktober 2010 af ramme2 (Slettet)

Sæt de 2 ligninger lig med hinanden        x2-2x +  = x+2   og find de 2 x-værdier

Sæt de fundne x værdier ind i en af ligningerne  for at finde y foreksempel y = x+2  Nu har du koordinaterne til de 2 skæringspunkteter.    

Differentier derefter funktionen  y= x2 -2x +    Sæt derefter de fundne x-værdier ind i  y'    Nu har du fundet hældningskoeficienterne   y1'   og y' der er a værdier  i  y = ax+b  

Brug ligningens funktion y =ax+b   og indsæt de fundne værdier  for x1,y1 og aog isoler b,   og derefter findes b i ligningen for det andet skæringspunkt.  


Svar #3
25. oktober 2010 af NinaSJ (Slettet)

 Mange tak. Jeg prøver igen :) 


Svar #4
25. oktober 2010 af NinaSJ (Slettet)

Vil i ikke tjekke om det her er rigtigt? 

x2-2x+2 = x+2 

= x^2 -2x-x+2-2 = x-x+2-2

= x^2 -3x = 0 

Så har jeg fundet:     x=0 og x=3

Så finder jeg y-koordinaterne til de tilsvarende punkter

x= 0

y=x+2 

y=2 

og 

x=3

x=3+2

x=5 

Så differentierer jeg 2. gradsligningen, hvor f ' (x) er stigningen på et hvilket som helst sted på parablen. Men da jeg skal finde de to tangentligninger i de to skæringspunkter, bruger jeg nu nulreglen for at finde de to skæringspunkter. Og som skrevet før har jeg nu: 

P(0;2) , Q(3;5) 

Derefter første tangentligning med punktet P(0;2) 

f(x) = x^2 - 2x 

f ' (x) = 2x-2 

f ' (0) = 2'0-2 = -2 (Også kaldet a, altså hældningen) 

b=2-(-2)*0=2 

y= -2x+2 

Anden tangentligning med punktet Q(3;5) 

f(x) = x^2 -2x 

f ' (x) = 2x-2 

f ' (3) = 2*3-2 = 4 (Også kaldet a, altså hældningen) 

y = 4(x-3)+5 = 4x-7

Er det overhovedet i nærheden af at være rigtigt? ... 


Brugbart svar (3)

Svar #5
25. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

meget rigtigt, jeg og geogebra er enige.


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det antyder så, at der manglede et "+2" i udtrykket for parabelen i #0.


Svar #7
25. oktober 2010 af NinaSJ (Slettet)

Ja, det ved jeg godt og det beklager jeg! Undskyld! :) Håber det går :)

Jeg er super glad for at det er rigtigt! Mange tusind tak :)


Skriv et svar til: mat ab2, opg. 252 - Koordinater til skæringspunkter ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.