Matematik

En cirkel

27. oktober 2010 af MaNiiaCz (Slettet) - Niveau: A-niveau

En Cirkel givet ved ligningen
x^2+2x+y^2-6y=15

og en linje er givet ved ligningen
x-2y+2=0

A) Bestem koordinatsættet til hvert af cirklens skæringspunkter med linjen.

Nogle der kan hjælpe mig.. Hva skal jeg gøre her? og med et MEGET uddybende svar, Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Skæring mellem cirkel og linie kræver, at begge ligninger

x2 +2x + y2 -6y = 15    og

x -2y +2 = 0

er opfyldt samtidig.

Løs systemet af de to ligninger. Isoler, f.eks. x af den anden ligning og indsæt i den første ligning til bestemmelse af y.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. oktober 2010 af mathon

       linjen er givet ved ligningen

                                                                 x - 2y + 2 = 0

       identisk med               
                                                                 y = (1/2)x + 1    

       dvs

                                                                 x2 + 2x + ((1/2)x + 1)2 - 6·((1/2)x + 1) - 15 = 0

       som reduceres til

                                                                 x2 - 16 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2010 af Yow! (Slettet)

jeg mener at du skal isolere x i linjens ligning og indsætte det på x's plads i cirklens ligning... så har du nemlig kun en ubekendt, nemlig dit y...

find du dit y-værdi.... voila! og du har nu skæringspunkterne....


Svar #4
27. oktober 2010 af MaNiiaCz (Slettet)

Tak skal i have :D
 

Mathon. kan du forklare hvordan du får de forskellige tal.. Jeg er ikk helt med.. hvordan du først får det til y= (1/2)x + 1 og hvordan du derefter reducere.. Er lidt fatsvag.. Undskyld besværelsen..


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

x - 2y + 2 = 0           lægger 2y til på begge sider og dividerer alle led med 2

x+2=2y

y=(x+2)/2

y=(1/2)x+1

x2 +2x + y2 -6y = 15

(1/2)x+1 indsættes i stedet for y og der reduceres

x2+2x+((1/2)x+1)2-6((1/2)x+1)=15   ganger () ud

x2+2x+(1/4)x2+12+x-3x-6=15

(5/4)x2-5=60            ganger alle led med 4

5x2-20=60                lægger 20 til og deler med 5

5x2=80

x2=16

x=±4


Skriv et svar til: En cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.