Matematik

Algebra (Grupper)

31. oktober 2010 af Smail K (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg har en opgave som jeg gået i stå med.

jeg har fået givet at σ1 = (1)(2)(345) og  σ2= (3)(4)(153) og τ = (13)(245) ∈ S5

og τ = 12345

            34153

de permutationer jeg er kommet frem til er (23)(12)(45)(34)(23)

så skal jeg vise at τ ∉ A5 og at τσ1τ-1 = σ2

Jeg ved at mængden af lige permutationer i S5 er givet ved An som er en alternating group. 

Håber at nogen kan hjælpe, tak :)


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Hvis jeg ikke selv havde regnet den opgave en gang ville jeg have meget svært ved at forstå hvad du spørger om. Som du skriver den er den faktisk ikke til at løse, da du har skrevet σ2 forkert op. og da du skriver τ op anden gang skriver du også forkert. 5 går til 2, ikke 3

For at vise at τ ikke er lige skal du finde sgn(τ). Der skal du bare bruge at hvis σ er en r-cykel er sgn(σ) = (-1)r-1 . du ved at τ er produktet af en 3-cykel og en 2-cykel. så bruger du bare at sgn er en homomorfi. (alt i alt en meget besværlig måde at komme frem til udregningen -1·1 = -1)

at udregne at τσ1τ-1 = σkan gøres ved at gange dem sammen og regne løs, eller noget nemmere ved at bruge at når σ er en k-cykel, (i1,...,ik) , og τ er en permutation i Sn, så er  τστ-1 = (τ(i1),...,τ(ik)). 


Svar #2
31. oktober 2010 af Smail K (Slettet)

jamen ved at vise at τ ikke er lige er det det samme som at vise at τ∉A5 


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. oktober 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Har du læst definitionen af A5? det er mængden af alle lige permutationer i S5.


Svar #4
31. oktober 2010 af Smail K (Slettet)

okay tak, men hvordan kan man begynde at gange det der udtryk ud  τστ-1?


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. oktober 2010 af PoKulaKi (Slettet)

det med at gange det ud er bare at regne løs på

τστ-1 = (13)(245)(1)(2)(345) ((13)(245))-1, men det er ikke meningen at du skal gøre det på den måde. 

brug lemmaet., så er der stort set ingen udregninger. Når du først finder ud af hvordan man bruger lemmaet er det meget nemt.


Svar #6
01. november 2010 af Smail K (Slettet)

okay tak ska du ha.

jeg har lige et til spørgsmål.

Når jeg nu har fået nogle cykel typer, fx, 1≤1≤1≤1≤1, og 1≤2≤ 2 og 1≤1≤ 3 og 5. så skal jeg vise at permutationerne her er lige.

jamen permutationen svarende til  1≤1≤1≤1≤1 er det ikke (a)(b)(c)(d)(e) og derefter bruge det at (-1)r-1

men her får jeg ikke at permutationen bliver lige, hvordan kommer jeg ellers igennem det?

tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. november 2010 af PoKulaKi (Slettet)

1≤1≤1≤1≤1 er neutralelementet i S5. og da sgn er en homomorfi er sgn(e) = 1. alternativt kan du bruge den sætning du foreslår og sige at 1≤1≤1≤1≤1 er en 1-cykel, og (-1)1-1=1. Jeg kan ikke se hvordan du får den til at blive ulige.


Svar #8
02. november 2010 af Smail K (Slettet)

jamen 1 er da ikke et lige tal, altså snakker vi om positivt eller negativt 1?  


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. november 2010 af PoKulaKi (Slettet)

jeg er ikke sikker på at jeg forstår det spørgsmål. En permutation, σ, er lige hvis sgn(σ)=1, og ulige hvis sgn(σ)=-1. Det er definitionen.
 


Svar #10
02. november 2010 af Smail K (Slettet)

oki yes :) men hvordan kan man give et exempel af to 5-cycler som ikke er konjugerede via en permutation i A5 ? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. november 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Du skal bruge det samme lemma som i de andre opgaver. Se på to 5-cykler σ12, så giver lammaet en masse information om den permutation,τ i S5, der opfylder τσ1τ-1= σ2. (da  σ1 og σ2, har samme cykeltype ved du endda at τ findes i S5.) Du skal dog lige tage højde for at du kan skrive den samme 5-cykel på 5 forskellige måder (abcde)=(eabcd)=(deabc)=osv.


Svar #12
02. november 2010 af Smail K (Slettet)

ja, men de skal jo ikke være konjugerede.

og har du måske tid til at se på den tråd jeg har lavet der hedder "algebra grupper" der er en opgave jeg lige er gået i stå med.  


Brugbart svar (1)

Svar #13
02. november 2010 af PoKulaKi (Slettet)

De er konjugerede i S5, men du skal vise at de ikke er konjugerede i A5


Svar #14
02. november 2010 af Smail K (Slettet)

ja det er jeg ved jeg godt :S, men hvordan bærer jeg mig af med det, jeg er ikke så god til bevis førsel :( 


Skriv et svar til: Algebra (Grupper)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.