Matematik

Når t går mod 0, hvad går f så mod...

08. november 2010 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der nogen, der kan forklare hvorfor nedenstående brøk går mod 1 og ikke mod 0, når t går mod 0:

(ett2+et-1)/sin(t)

Så vidt jeg kan se, så går ett2 mod 0, når t går mod 0, og et går mod 1, når t går mod 0. Dvs. tælleren giver 0, og nævneren giver 0, når t går mod 0.

Jeg har tænkt lidt over, at bruge l'Hopitals regel, men ved ikke om den bliver for kringlet.

Er der nogen, der kan kan komme med nogle gode råd og evt. hjælp?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2010 af NejTilSvampe

l'Hospitals regel er en oplagt metode. Og det er ikke særlig langhåret har selv lige gjort det i hånden.


Svar #2
08. november 2010 af pura (Slettet)

Når jeg bruger den en gang, så får jeg i tælleren 0, dvs brøken giver 0.

Når jeg bruger den 2 gange, så får jeg 0 i nævneren, da (sin(t))''= -sin(t), dvs. brøken giver 0.

Hvor mange gange skal jeg gøre det? :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2010 af NejTilSvampe

 1 gang. 

cos(0) = 1   ,   e0 = 1

(ett2+et-1)' = 2et*t + et*t2 + et = et ( t2 + 2t + 1 )  --> 1 for t --> 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2010 af vulcano (Slettet)

At både tæller og nævner går mod 0, betyder at de inden da må begynde at nærme sig hinanden. (Da både tælleren og nævneren er kontinuerte)

Og når to meget små tal nærmer sig hinanden uden at ramme 0 helt, da giver de 1, når man dividerer dem.

Tror godt man kan sige det sådan :S


Svar #5
08. november 2010 af pura (Slettet)

Man skal jo trække 1 fra i tælleren, der var defor jeg ikke kunne få den til at gå op:

tæller: ett2+et+et2t-1 → 0, når t går mod 0

Jeg kan ikke forstå hvorfor du får 1 i tælleren.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2010 af NejTilSvampe

 #4 - nej det kan man ikke sige så vidt jeg ved.. Prøv f.eks. 

(7x - 21) / (x-3)  for  x--> 3

3-3 = 0 

og 7*3 - 21 = 0

bruger vi l'hospitals regel  får vi  at grænsen er 7 ≠ 0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2010 af NejTilSvampe

 #5 - et tallet kommer først efter jeg faktoriserer e^t ud foran en parentes.  -1 har jeg differentieret væk.


Svar #8
08. november 2010 af pura (Slettet)

-1 kan man ikke differentiere væk, der stod oprindeligt:

f(t) = ett2+et

og først derefter stod der:

f(t)-1/sin(t)

Men, går -1 så stadigvæk ud?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2010 af NejTilSvampe

 Når du differentierer en konstant giver det altid 0.

(k)' = 0

(e^t *t^2 + e^t - 1)' = (e^t*t^2)' + (e^t)' + (-1)'     (-1)' = 0

(e^t *t^2 + e^t - 1)'  = (e^t *t^2 + e^t)'


Svar #10
08. november 2010 af pura (Slettet)

Den er jeg med op, men, skal man tage -1 med? Er det ikke bare at differentiere f(t) eksl. de -1?

Hvis man bare skal tage den med, så er jeg med :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2010 af NejTilSvampe

 Sådan kan du vel godt se på det.. Jeg fortrækker at se på det som om at når jeg differentier -1  giver det 0.  Men uanset hvad så "forsvinder" den i hvertfalde..


Skriv et svar til: Når t går mod 0, hvad går f så mod...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.