Matematik

Løs ligning

08. november 2010 af martinweber (Slettet)

Løs ligningen (x+5)(x2-9)x7=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Hvis bare én af faktorerne: (x+5) eller (x2 - 9) eller x7 er lig med nul, bliver ligningens resultat lig med nul.

Dvs løsningen er: 

x = -5 eller x = 3 eller x = -3 eller x = 0


Svar #2
08. november 2010 af martinweber (Slettet)

Men hvordan finder jeg så resultatet når du giver så mange muligheder ;-)


Svar #3
08. november 2010 af martinweber (Slettet)

Når jeg sætter -5 eller 3 eller -3  i formlen på x's plads i ligningen, giver det 0 ;-) 

Hvad vil det sige?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Løsningen er netop de 4 muligheder.

Dvs løsningen er:

x = -5 eller x = 3 eller x = -3 eller x = 0 fordi netop ved at indsætte disse værdier stemmer ligningen. 

Det er måske fordi, du tror der kun skal være ét resultat? Det er ikke sandt! Der er 4 muligheder. 

Er du med?


Svar #5
08. november 2010 af martinweber (Slettet)

 Hov, får den ikke til 0, når jeg indsætter  -3.

Hvordan fandt du så frem til alle de 4(3) løsninger?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

Hvis du har en lang række faktorer f.eks. 

a * b * c * d * e * f = 0

så gælder det, at hvis bare et enkelt af tallene er "0", så bliver resultatet "0" fordi, når du ganger med "0" giver resultatet "0"

I din opgave skal bare en af parenteserne eller den sidste faktor x7 give "0" for at hele resultatet giver "0"

For den midterste af parenteserne (x2 -9) er der dog to muligheder, nemlig x = 3 eller x = -3

Husk når du sætter tallet -3 ind i stedet for x, så skal du sige (-3)2 = (-3)*(-3) = 9

"minus" gange "minus" giver "plus"

Håber det giver mening?


Svar #7
08. november 2010 af martinweber (Slettet)

 Tak for den lidt længere forklaring, så alle på mit niveau også kan være med ;-) er med nu


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Det er godt, at det lykkedes, Martin ;-)


Skriv et svar til: Løs ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.