Matematik

Ligninger med ubekendte HJÆLP

10. november 2010 af Dising (Slettet) - Niveau: B-niveau

Please HJÆLP

Jeg har fået en opgave for, som jeg ikke helt kan huske, hvordan man løser.

Kan nogen hjælpe mig ???

To bilister (A og B) skal på den samme tur til en by, der ligger 450km væk. Bilist A kører grønt og økonomisk ved at nøjes med at køre 80km/t hele vejen og B kører 110km/t hele vejen. A starter kl. 0800 og B først 0900.

A1) Møder de hinanden på turen?
A2) Hvornår?
A3) Hvor?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2010 af PeterValberg

 Sætter vi køretiden (i timer efter kl. 8) til x kan vi opstille følgende ligninger:

A:    450 = 80x  
da han skal køre 450 km med 80 km/t og starter til tiden t0 altså kl. 8

B:    450 = 110(x - 1) = 110x -110
da han også skal køre 450 km, men med hastigheden 110 km/t, men starter en time senere end A

da begge ligninger er lig med 450 kan du sætte 80x = 110x - 110 og løse for x
hvilket giver dig tiden x timer EFTER kl. 8, hvor de møder hainanden (hvis der er en løsning)

ved at indsætte den fundne x (timer efter kl. 8), hvor de mødes i en af ligningerne A(x)=80x eller B(x)=110x-110 beregner du det kørte antal kilometer fra startbyen, hvor de mødes :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Ligninger med ubekendte HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.