Matematik

differentialligninger eksamen

12. november 2010 af Saraoa (Slettet)

 har fået vedhæftet opgavedokument (opgave 5,6,7 og 8 eksamensopgaver) for som aflevering, og sidder og bikser lidt med 8,b. hvordan bestemmer jeg forskrift for f når der er givet f'(x)=y og ikke f(x)=y?

vh


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2010 af PeterValberg

du skal lige huske at vedhæfte, når du skriver at du gør det :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. november 2010 af pensionist (Slettet)

Du skal måske integrere

∫ f '(x) dx = f(x) + C

eller mener du

dy / dx = y der også kan skrives  dy / y = dx


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2010 af PeterValberg

vedhæft nu bare opgaven, så skal vi nok kigge på det :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
12. november 2010 af Saraoa (Slettet)

 har prøvet at vedhæfte to gange så troede den var kommet på??

Vedhæftet fil:matafl5.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #5
12. november 2010 af PeterValberg

5y' - 2y = 0  kn omskrives til

5y' = 2y  ⇔  y' = 2/5·y   (følger modellen y' = k·y)

dermed ses at væksthastigheden er proportional med med y, hvilket viser at der er tale om eksponentiel vækst.

denne diff.lign. har den fuldstændige løsning:   y = c·ekx i dit tilfælde er k = 2/5

indsæt oplysningen y(0) = 3   (der står faktisk g(0) = 3 i opgaven, men princippet skulle være tydelig)
derved kan du bestemme værdien for konstanten c

ELLER brug en desolve kommando i dit CAS-værktøj

desolve(y'=2/5y and y(0)=3,t,y)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
12. november 2010 af Saraoa (Slettet)

 den opgave du lige har illusreret der har jeg allerede lavet :) det er 8,b som sagt at jeg skal have hjælp til


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2010 af pensionist (Slettet)

Da du har løst 8.a må du også være godt på vej til at have en løsning på 8.b

Lad os se hvorlangt du er nået, så kan jeg måske hjælpe dig videre.


Brugbart svar (1)

Svar #8
12. november 2010 af PeterValberg

#7 okay, det var en "smutter", - vedr. 8b se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Saraoa.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2010 af pensionist (Slettet)

dy / dx = (2 / 5) *y

dy / y = 2 / 5

ln y =  (2 / 5) *x +C
 

y = e(2/5)x+C  eller y = C1* e(2/5)*x


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. november 2010 af pensionist (Slettet)

y' = (2 / 5) *y = (2 / 5) *C1* e(2/5)*x

indsæt y' = 2  og  x = 0

2 = (2 / 5) *C1* e ⇒   C1 = 5

y =  5* e(2/5)*x

Gør prøve ved at differentiere

y' = 5*(2 / 5)*e(2/5)*x

indsæt x = 0

y' = 5* (2 / 5) * e0     ⇒  y' = 2


Svar #11
13. november 2010 af Saraoa (Slettet)

 Til pvm: Tak for dokumentet! Forstår bare ikke hvorfor du til aller sidst siger solve(f(0)....) istedet for f'(0)? :)


Svar #12
13. november 2010 af Saraoa (Slettet)

 arrhhhh Har fundet ud af det nu :) TUSINDE TAK! kan i så hjælpe mig med 8,c?


Svar #13
13. november 2010 af Saraoa (Slettet)

 1. Har lavet 8,c nu, men kan det passe at tangentligningen giver 0??

2. Nogen der så kan hjælpe mig med 8,d? Forstår den ikke, da jeg ikke kan redegøre for h(x), når jeg ikke ved hvordan h(x) ser ud? :-s


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. november 2010 af pensionist (Slettet)

Du har fået to forskellige løsninger, hvilken har du valgt ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. november 2010 af pensionist (Slettet)

h(x) = - g(x) = - 3*e(2/5)x


Svar #16
13. november 2010 af Saraoa (Slettet)

 jeg har valgt den hvor det endelige resultat blev: f(t) = 2 * e ^ 2/5x men begge jeres løsninger fører jo principielt til det samme :)

og ja er så langt at jeg har sat h (x) = - g(x) --> h(x) = -3*e^(2/5)*x men ved ikke hvordan jeg skal komme videre, desværre, for man ved jo ikke hvad h(x) er :(


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. november 2010 af pensionist (Slettet)

Du har beregnet g(x) i opgave 8 a

Du ved da h(x) =  - 3 e(2/5)x  , du skriver det jo selv ovenfor.

Er vi enige?


Svar #18
13. november 2010 af Saraoa (Slettet)

 ja men hvad er h(x)?? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. november 2010 af pensionist (Slettet)

Opgave 8 c og 8 d vil lære dig at undersøge om en funden løsning er rigtig. Det er vigtigt at du forstår fremgangsmåden

for du har allerede brug for den.

Du har to forskellige løsninger for f(x)  (opgave 8b). Den ene er rigtig, den anden er forkert.

Måden du finder, hvilken der er den rigtige er ved at indsætte løsningen y = f(x) og y' = f' (x) i det oprindelige udtryk

5y' - 2y = ?? Den af løsningerne der giver 0, er den rigtige, den anden er forkert.

Husk hvis z = a* ebx så er z' = a*b*ebx

Når du har fundet den rigtige løsning er du klar til at løse opgave 8.c og du vil have fundet ud af hvordan 8.d og 8. e skal

løses.


Svar #20
13. november 2010 af Saraoa (Slettet)

8,c fik jeg til at være lig med 0? kan det passe??

men der står "...undersøg om funktionen h..." hvorfra ved jeg hvordan funktionen til h ser ud? eller hvordan finder jeg frem til funktionen h? er ikke helt med.


Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 77 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.