Matematik

Hjælp med ligning!

18. november 2010 af EmilW93 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Godaften!

Sidder her og nørkler med en ligning jeg ikke kan få til at gå op, er der nogen herinde der kan forklare mig hvad fremgangsmetoden er? 

Her er ligningen:

    16 - 10x
1 - 8x - 11 = 2
 

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Altså

(16 -10x) / (1 -8x -11) = 2 .

Gang overkors til

16 -10x = 2·(1 -8x -11)

Gang ud og reducer.


Svar #2
18. november 2010 af EmilW93 (Slettet)

 Tak for det lynhurtige svar!

Jeg ender dog til sidst op med et svar der hedder x = 1,5 Selvom der i facitlisten står x = 2,5 

Går automatisk ud fra at dette er en fejl fra min side, men kan ikke umiddelbart spotte hvad jeg har gjort forkert.

16 - 10x = 2·(1 -8x - 11)    v

16 - 10x = 2 - 16x - 22   v

16 + 6x = 20    v  (her har jeg samlet x'erne på højre side)

6x = 4   v  (x'erne er isoleret)

x = 1,5

Hvad har jeg gjort forkert? 

På forhånd tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Er du sikker på, at du har skrevet opgaven korrekt her?

Jeg får

6x = -20 -16 = -36 , så

x = -6


Svar #4
18. november 2010 af EmilW93 (Slettet)

 Her er opgaven som den fremgår i bogen. :-)

(vedhæftet)

Vedhæftet fil:photo.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #5
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo en helt anden opgave, så:

1 - (16-10x)/(8x -11) = 2

Gang på hver side med brøkens nævner (8x-11) til

(8x -11) - (16-10x) = 2(8x-11), eller

-(16 -10x) = 8x -11

Gang ud og reducer. Facitlisten er korrekt.


Svar #6
18. november 2010 af EmilW93 (Slettet)

#5

Er bange for at jeg ikke helt forstår processen der involverer multiplikationen med brøkens nævner. Kan du muligvis uddybe det?

Mange tak, igen!


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man ganger på hver side med (8x -11) :

1·(8x-11) - [(16-10x)/(8x-11)]·(8x-11) = 2·(8x-11) , trækker 1·(8x-11) fra på hver side

-(16-10x) = 1·(8x-11) , hæver parenteserne

-16 +10x = 8x -11 , reducerer

10x -8x = 16 -11

2x = 5

x = 5/2


Skriv et svar til: Hjælp med ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.