Matematik

Hjælp til at læse ligningssystemet

21. november 2010 af smukkeh (Slettet)

Hej jeg har helt glemt hvordan man kan løse et ligningsystem nogen der vil hjælpe?

x - 2y = -2
3x - y = 9

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2010 af peter lind

Isoler x i den første ligning og erstat x i anden ligning med resultatet. Det giver en førstegrads ligning i y, som du må løse.


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. november 2010 af a,bay (Slettet)

Du løser første ligning og får et udtryk for x. Det udtryk indsætter du x's plads i den anden ligning, hvorved denne ligning kan løses.


Svar #3
21. november 2010 af smukkeh (Slettet)

Så bliver det jo :

x - 2y = -2 
x=-2-2y
X=0?
Er det rigtigt? 
3 * 0 - y =9 vil så give y=9 ?
Jeg føler at jeg er hel gal på den?


                             


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. november 2010 af slotsrammen (Slettet)

Når du skal finde x i den første ligning er det næsten rigtigt det du gør. Men for at få x til at stå selv skal du lægge 2y til på begge sider, og ikke trække det fra. Så nej, x = -2 -2y er ikke rigtigt.
Herfra kan du heller ikke sige hvad x præcist er endnu, du har den nemlig kun udtrykt ved en anden variabel, y. Så nu sætter du ( x = -2 + 2y ) ind på x's plads i den anden ligning og finder hvad y er.

Dette y sætter du så ind på y's plads i det udtryk vi fandt for x, løs nu for x og så er du færdig.


Svar #5
21. november 2010 af smukkeh (Slettet)

når nu har jeg løst det på en anden måde håber det er rigtigt :) :

x -2y=-2
x=-2-2y

3*(-2)-2y-y=9
-6-y=9
-9-6=y
-15=y
======

x -2*(-15)=-2
x_(-30)=-2
x=-2-30
x=-32
=====


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. november 2010 af peter lind

Nej. x-2y = -2 <=> x =2y-2

Når du sætter ind i den anden ligning skal x erstattes med de 2y-2,. Du skal have parentes om, når du erstatter


Svar #7
21. november 2010 af smukkeh (Slettet)

ups ups

y = 3  og x = 4 kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. november 2010 af slotsrammen (Slettet)

Jeg er bange for du kager lidt rundt i hvad du skal trække fra og lægge til. Du siger stadig at x = -2 -2y men det passer altså ikke. x er lig -2 + 2y.

For at finde x i ligningen x -2y=-2  skal du fjerne -2y på venstre side af lighedstegnet. Det gør du ved at lægge 2y til på begge sider. Så finder du nemlig at, x- 2y + 2y = -2 + 2y. Og da -2y + 2y er lig med 0 har du at x = -2 +2y.

Når du så sætter dette udtryk ind i den anden ligning skal du huske at hele udtrykket skal ind på x's plads. Det vil altså sige at det hele skal ganges med 3!

Så finder du at 3*(-2+2y) - y = 9

prøv igen herfra


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2010 af slotsrammen (Slettet)

Nu nåede jeg lige at skrive inden jeg så dit sidste post, men ja det er rigtigt :)

For at kontrollere om dit svar er rigtigt skal du bare sætte dine fundne værdier ind på deres pladser i begge ligninger, og hvis der står det samme på begge sider af lighedstegnet er du home safe.


Svar #10
21. november 2010 af smukkeh (Slettet)

Ja jeg roder helt rundt i det nu prøver jeg igen og får resultatet til at blive y = 2,5 og x=3 og det er sikkert også forkert, jeg er helt lost nu :S


Svar #11
21. november 2010 af smukkeh (Slettet)

når så y= 3 og x=4? :D


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. november 2010 af pige24 (Slettet)

Prøv at sætte dem ind i ligningerne og se om de passer.


Svar #13
21. november 2010 af smukkeh (Slettet)

Det gøre det TUSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIND TAAAAAAAAAAAAAAAK :D


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. november 2010 af pige24 (Slettet)

God dag til dig.


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. november 2010 af pige24 (Slettet)

Jeg tilføjer lige.

x-2y=-2

3x-y=9

3x-6y=-6  3x-y=9

3x-y-(3x-y)

3x-y-3x+y=-6+9=3

y=3

3x-3=9

3x=12

x=4

Sådan regner jeg  to ligninger med to ubekendte ud.


Skriv et svar til: Hjælp til at læse ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.