Kemi

ligevægt og tryk. Hjælp!

22. november 2010 af xxlullexx (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej. Jeg har en opgave her, som jeg har brug for en smule hjælp med. Jeg håber virkelig i vil hjælpe mig, da jeg skal aflevere den i morgen.

For nedenstående ligevægt har ligevægtskonstanten værdien 1,6 ved 720 <span style="font-family:Symbol;mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font: minor-latin;mso-char-type:symbol;mso-symbol-font-family:Symbol">°C.

H2 (g) + CO2 (g) ->(ligevægtspil) H2O (g) + CO (g)

<span style="mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast">I en beholder findes ved stuetemperatur en blanding af de fire gasser med følgende partialtryk:</o:p>

<span style="mso-ascii-font-family:Calibri;mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;mso-bidi-font-family:Calibri">-          p(H2) = 0,54 bar

<span style="mso-ascii-font-family:Calibri;mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;mso-bidi-font-family:Calibri">-          p(CO2) = 1,07 bar

<span style="mso-ascii-font-family:Calibri;mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;mso-bidi-font-family:Calibri">-          p(H2O) = 1,50 bar

<span style="mso-ascii-font-family:Calibri;mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;mso-bidi-font-family:Calibri">-          p(CO) = 2,11 bar

            Beregn reaktionsbrøken ved stuetemperatur.

Beholderen opvarmes til 720 <span style="font-family:Symbol;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font: minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-char-type:symbol;mso-symbol-font-family:Symbol"><span style="mso-char-type: symbol;mso-symbol-font-family:Symbol">°C, hvorved ligevægten indstiller sig.

b)      I hvilken retning forløber nettoreaktionen?

c)       Beregn de fire partialtryk samt totaltrykket, når ligevægten har indstillet sig ved 720 <span style="font-family:Symbol; mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family: Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-char-type:symbol;mso-symbol-font-family: Symbol">°C.

a)

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. november 2010 af Phienix (Slettet)

ved ikke om det er for sent.

a) beregn din reaktionsbrøk.

Y = [ p(H2O)*p(CO) ] / [ p(H2)*p(CO2) ]
de firkantede klammer er blot for at gøre det lettere at se, hvad der er over brøkstregen, og hvad der er under.

b) Sammenlign din værdi Y fra opgave a) med 1,6. Hvis Y < 1,6, vil reaktionen bevæge sig mod højre. Hvis Y > 1,6, vil reaktionen bevæge sig mod venstre. Du burde let kunne vise hvorfor dette er rigtigt, og du burde få at reaktionen går mod venstre.

c) Alt afhængig af dit svar i b skal du løse denne opgave. Jeg mener jeg fik reaktionen til at gå mod venstre. Dette betyder (da reaktionen er stykiometrisk lige), at en bestemt værdi x forsvinder fra dine produkters tryk og vil blive lagt til venstre sides. Du får altså at

p(H2)720C = 0,54 bar + x

p(CO2)720C = 1,07 bar + x

p(H2O)720C = 1,50 bar - x

p(CO)720C = 2,11 bar -x

Din ligevægtsbrøk bliver

1,6 = [ (1,50bar - x)*(2,11bar - x) ] / [ (0,54bar + x)*(1,07bar + x) ]

Isolér for x, benyt en lommeregner om nødvendigt. Når du har fået en værdi for x, sætter du blot ind i ovenstående og får de nye tryk. Totaltrykket vil være lig med summen af partialtrykkene (hvis du er skarp kan du allerede se nu, at denne må være uændret på trods af temperaturforøgelsen).


Svar #2
23. november 2010 af xxlullexx (Slettet)

Det var lige i tide, og tak! Jeg forstår det jo meget nemmere nu!


Skriv et svar til: ligevægt og tryk. Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.