Matematik

Radioaktivt stof - y=N0*e^kt - Hjælp...!!

28. november 2010 af Laile (Slettet)

Hej. Jeg har et spørgsmål - som jeg gerne vil have hjælp til.

Et radioaktivt stof findes til at begynde med i en møængde på N0 gram. Mængden y af radiaktivt stof efter t år er:

y=N0*ekt

Hvor k er en negativ konstant. for et bestemt radioaktivt stof er konstanten k=-0,08042.

1) Hvor længe varer det for 250 g af stoffet at aftage til 50g?

2) På 10 år falder mængden af et radioaktivt stof fra 200g til 100 g. Angiv konstanten k. 

Jeg har taget denne ligning og sat mine tal ind: y=N0*ekt <-> 50=250*e-0,08042*t

Nogen der kan fortælle mig, hvordan jeg skal regne det videre - jeg har en ide om at jeg skal isolere tiden, i den første opgave...men ved ikke hvordan det skal opstilles.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. november 2010 af klimasven (Slettet)

 Divider med 250.

Tag ln på begge sider - den ophæver e

Divider til sidst ned -0,08042


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2010 af mathon

skrives sædvanligvis

                                    m = mo·e-k·t          k>0

                                    ek·t = mo/m

                                    k·t = ln(mo/m)

                                    t = ln(mo/m) / k

....................

specifikt

                                    t = ln(250/50) / 0,08042

                                    t =(ln(5) / 0,08042)  år


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. november 2010 af klimasven (Slettet)

 Den giver omkring 20 i løsning


Svar #4
28. november 2010 af Laile (Slettet)

Mange tak for hjælpen! :D

Så må opgave 2 kan udregnes sådan her:

K*t=ln(mo/m) <-> k=ln(mo/m)/t = ln(100/200)/10år <-> k=-0,06931

:D


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2010 af mathon

Ja


Skriv et svar til: Radioaktivt stof - y=N0*e^kt - Hjælp...!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.