Fysik

Fordampning af vand

29. november 2010 af lukeee (Slettet) - Niveau: 10. klasse

HEJ

En halv liter vand fra en kold hane er 20 grader celcius og skal varmet op til 100 grader celcius..

1. hvor meget energi kræver det at få vandet op til 100 grader?

2. hvor meget energi kræver det at fordampe vandet?

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

1. Beregn den krævede energi af 

Q = c·m·Δt ,

hvor c er den specifikke varmekapacitet for vand, m er massen af vandmængden, og Δt er temperaturændringen.


Svar #2
29. november 2010 af lukeee (Slettet)

Så dvs

Q = 4186 * 0.500 * 80 = resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det korrekte resultat  har en enhed.


Svar #4
29. november 2010 af lukeee (Slettet)

Joule?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Alle de indgående størrelser har enheder. Benytter man disse, finder man også enheden for resultatet.


Svar #6
29. november 2010 af lukeee (Slettet)

OK. har den nu.

Hvordan beregner jeg så energien der kræves for at fordampe vandet?

for nu har jeg jo den kun hvor meget energi det kræves for varme vandet fra 20 grader til 80 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du varmede vel vandet op til 100 grader C, hvilket var en temperaturændring på 80 grader.

Benyt vands fordampningsvarme (enhed J/kg) og gang den med massen af vandmængden.


Svar #8
29. november 2010 af lukeee (Slettet)

Ja det var det jeg mente :)

så det vil sige 2.260 kJ/kg?

2.260kJ/kg  * 500g ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det ser rigtigt ud.


Svar #10
29. november 2010 af lukeee (Slettet)

Mange tak for hjælpen!

tænkte på om du vil hjælpe mig med nedstående også?

Har faktisk et andet spørgsmål:

En spritbrænder bruger 3 g sprit til at varme vand fra 20 grader til 60 grader op.

a, hvor meget energi har det krævet at varme vandet op? den har jeg klaret.

b, hvor meget energi har spritbrænderen frigivet?

c, hvad er nyttevirkningen af spritbrænderen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du skal kende nogle flere oplysninger for at besvare b) og c) .


Svar #12
29. november 2010 af lukeee (Slettet)

Hvilke oplysninger er det?

er det f.eks sprits brændværdi?


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja. Beregn, hvor meget energi, der frigøres ved forbrænding af 3 g sprit. Sammenlign det med den energimængde, der kræves til at opvarme den angivne mængde vand den angivne temperaturændring.


Svar #14
29. november 2010 af lukeee (Slettet)

Kender bare ikke brændværdien for sprit og det står heller ikke i min bog :) og når jeg kigger på nettet er det meget forskellige resultater.


Skriv et svar til: Fordampning af vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.