Matematik

Hjælp til matematik

02. december 2010 af SmukkeCharlotte (Slettet) - Niveau: C-niveau

Funktionen f er bestemt ved, at f (x) = 2x + 1. Om den lineære funktion g oplyses, at dens graf går gennem (7,2), og at den skærer grafen for f i (2, f (2)).

Bestem en forskrift for g, når Vm(g) = ]-1,8]


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. december 2010 af TorbenA (Slettet)

(2, f (2)) bliver jo (2,5), så g skal gå gennem (7,2) og (2,5). Når g er en lineær funktion, har du nok en formel for forskriften.
 

For at finde definitionsmængden sætter du henholdsvis g(x) lig med -1 og 8 og finder de tilsvarende x'er.


Svar #2
02. december 2010 af SmukkeCharlotte (Slettet)

1000 gange tak for hjælpen! Kan du måske også hjælpe mig med en jeg sidder fast i? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2010 af TorbenA (Slettet)

Try me :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Hvordan ved du at (2, f(2)) bliver (2,5)?? :)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man beregner f(2) ved at indsætte x = 2 i forskriften for f(x) . Det er givet, at f(x) = 2x + 1.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Og hvordan ville den udregning så se ud


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Har du overhovedet prøvet selv? Man indsætter 2 i stedet for x i forskriften

f(2) = 2·2 + 1


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

sÅ NÅR jeg skal bestemme forskriften skal jeg så slet ikke benytte Vm(g) = ]-1,8]?? det forstår jeg ikke :s


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2012 af YesMe (Slettet)

#9

Du skal benytte din høflighed og tålmodighed. Hvis du ikke forstår mig, så lad vær' med at svare mig.


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo, man skal bestemme den definitionsmængde Dm(g), der netop resulterer i en værdimængde
Vm(g) = ]-1,8] , men det har jo ikke noget med spørgsmålet omkring f(2) at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Jeg er håbløs. Er der ikke nogen der kan vise alt det der? :'(


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. september 2012 af mathon

Om den lineære funktion g oplyses, at dens graf går gennem (7,2), og (2,5)

                       a = (5-2)/(2-7) = 3 / (-5) = -(3/5)

hvoraf
                       g(x) = y = -(3/5)·x + b      gennem (x,y) = (2,5)
  dvs
                       5 = -(3/5)·2 + b

                       5 = -(6/5) + b

                       (25 + 6)/5 = b

                       b = (31/5)

hvorfor

                      g(x) = -(3/5)x + (31/5)

beregning af Dm(g) ud fra Vm(g)

                      g(x) = -(3/5)x + (31/5) = 8

                                  -3x + 31 = 40

                                  3x = -9

                                  x = -3

og

                      g(x) = -(3/5)x + (31/5) = -1

                                  -3x + 31 = -5

                                  3x = 36

                                  x = 12

konklusion:
                      g(x) = -(3/5)x + (31/5)     Dm(g) = [-3 ; 12] 

                                                                                                   da et interval afbildes på et interval

 

   
 


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Jeg takker dig fra hjertet af! Gudskelov jeg kan komme videre i livet nu


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

beregning af Dm(g) ud fra Vm(g),
g(x) = -(3/5)x + (31/5) = 8
-3x + 31 = 40
3x = -9
x = -3

g(x) = -(0,6)x + (6,2) = -1
-3x + 31 = -5
3x = 36
x = 12

 

kan du forklare mig hvilke tal der er hvad og hvor du har dem fra? ovenikøbet kan jeg ikke få de samme resultater når jeg regner efter, så hvis du lige vil hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Billedet af et interval ved en lineær funktion er et interval, og da en lineær funktion er enten voksende eller aftagende, findes billedmængdens endepunkter som billederne af definitionsmængdens endepunkter. Dette benyttes på den omvendte funktion til g(x), der også er en lineær funktion. Da der skal gælde Vm(g) = ]-1;8] , skal man derfor starte med at løse ligningerne

g(x) = -1 , og

g(x) = 8 ,

hvilket er gjort for dig i #13.


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Jamen jeg mener at jeg ikke får de resultater som #13?? kan udregningen skrives på en simplere måde?


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Så må du have begået fejl i dine beregninger. Det er yderst simple ligninger der skal løses, og det er skåret ud i pap i #13.


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

yea kan jeg se. Fandt frem til det TAK ;)


Skriv et svar til: Hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.