Matematik

cirklens tangent

06. december 2010 af SabineD (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel er givet ved:

x2+y2-4y-21=0

1) Bestem ligningen for cirklens tangent i x=3

2) Beregn vinklen mellem tangenten og koordinatsystemets 1.akse

Håber nogen kan hjælpe mig :) Så ville jeg blive så glad.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2010 af mathon

                  kvadratkompletter ligningen


Svar #2
06. december 2010 af SabineD (Slettet)

??


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. december 2010 af mathon

                         (x-0)2 + (y-2)2 - 4 -21= 0

                         (x-0)2 + (y-2)2 = 52


      centrum C = (?,?)  og radius r = ?


Svar #4
06. december 2010 af SabineD (Slettet)

det må jo så være c= (0;2) og r= 25 ???? men hva med x=3???


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2010 af mette48 (Slettet)

r=5

x2+y2-4y-21=0 og x=3

indsæt x=3 og find andenkoordinaten til de to punkter på cirklen ved at løse andengradsligningen


Svar #6
06. december 2010 af SabineD (Slettet)

så den hedder 32+y2-4y-21=0??


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. december 2010 af mathon

x = 3

                          (3-0)2 + (y-2)2 = 25

                          (y-2)2 = 16

                          y-2 = ±4

                          y = 2 ± 4

dvs i
punkterne

                         A(3,-2)  og  B(3,6)


Svar #8
06. december 2010 af SabineD (Slettet)

Mange tak :) Er ret ny i det her så tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. december 2010 af mathon

en normalvektor til tangenten
i A
           er
                   CA = [3,-4]
en retningsvektor til tangenten
i A - når P(x,y) er et vilkårligt - fra A forskelligt - punkt på tangenten i A
er
                    r = [x-3,y+4]

hvorfor tangenten i A kan beskrives

         tangentA      {P(x,y) | CA r = 0}

dvs
           3·(x-3) + (-4)·(y+4) = 0

           3x - 4y - 25 = 0   ⇔   y = (3/4)x - (25/4)

beregn

         tangentB på tilsvarende måde
 


Svar #10
06. december 2010 af SabineD (Slettet)

Tusinde tak for din hjælp og ikke mindst din tid :)


Skriv et svar til: cirklens tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.